Wednesday, January 12, 2011

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο


Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε περισσότερο των προσδοκιών το Νοέμβριο στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ, συνεχίζοντας τη σταθερή πορεία της ανάπτυξης και παγιώνοντας τη θέση του βιομηχανικού κλάδου στη μηχανή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,2% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε η Eurostat. Σημειώνεται πως η αύξηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για άνοδο της τάξης του 0,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Επιπλέον, ήταν υψηλότερη από την αύξηση κατά 0,7% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο.

Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 7,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 5,8% άνοδο καθώς και την αύξηση του 7,1% του Οκτωβρίου. Το μέγεθος του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά από την αρχική εκτίμηση του 6,9%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θέση του βιομηχανικού κλάδου ως «μηχανή ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη, αντισταθμίζοντας την αδυναμία στην εγχώρια κατανάλωση. Την περασμένη εβδομάδα, η Eurostat, επεσήμανε πως η συρρικνωμένη καταναλωτική δαπάνη αποτελεί βασικό παράγοντα της καθοδικής της αναθεώρησης της οικονομικής ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου του 2010 στο 0,3% από τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τα μεγέθη είναι ακόμα μια απόδειξη της έντονης διάστασης μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων κρατών της ζώνης. Ενώ η παραγωγή αυξήθηκε ετησίως σε 14 από τα 16 κράτη-μέλη, υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 8%, ενώ οι μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία κατά 2,3% και στην Πορτογαλία κατά 0,7%.




source: capital.gr

No comments:

Share |