Friday, October 2, 2009

Kraft-Cadbury: Οι εξελίξεις στις αγορές θα διαμορφώσουν την τελική πρόταση







Kraft-Cadbury: Οι εξελίξεις στις αγορές θα διαμορφώσουν την τελική πρόταση



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η διορία της 9ης Νοεμβρίου για την Kraft Foods προκειμένου να υποβάλει πρόταση εξαγοράς για την Cadbury δίνει στον αμερικανικό κολοσσό τροφίμων αρκετό χρόνο να ετοιμάσει την προσφορά του, ωστόσο η τελική αποτίμηση της βρετανικής εταιρείας εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τα “καπρίτσια” των χρηματαγορών και της αγοράς συναλλάγματος.

Από τη στιγμή που δόθηκε διορία στην Kraft να καταθέσει επίσημη προσφορά για την Cadbury, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει μετατοπιστεί για μία ακόμη φορά στην αποτίμηση της εταιρείας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίσημη προσφορά της Kraft θα διαμορφωθεί στις 8,5 λίρες ανά μετοχή. Ωστόσο, καθώς η αμερικανική εταιρεία τροφίμων εκτιμάται ότι θα περιμένει σχεδόν έξι εβδομάδες μέχρι να υποβάλει την πρόταση της, η τελική αποτίμηση θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος και την απόδοση της μετοχής της Kraft.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή “The Takeover Panel” ικανοποίησε την επιθυμία της Cadbury την Τετάρτη και καθόρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 9η Νοεμβρίου για την υποβολή τελικής πρότασης από την Kraft για την βρετανική εταιρεία ζαχαροειδών ή να αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Κανένας δεν περιμένει η Kraft να αποσύρει το ενδιαφέρον της. Στον αντίποδα οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα παραμείνει αμέτοχος τις επόμενες έξι εβδομάδες και θα καταθέσει την πρόταση του ακριβώς πριν την 9η Νοεμβρίου.

“Δεν υπάρχει κάποιο όφελος για την Kraft ώστε να κάνει την πρόταση της πριν τη διορία”, τόνισε ο σύμβουλος του κλάδου James Amoroso. “Θα περιμένει να δει αν θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι”, συμφώνησε ο αναλυτής της Shore Capital, Darren Shirley. “Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός η Kraft να εξαντλήσει και τις έξι εβδομάδες”, συμπλήρωσε.

Όταν καταθέσει την τελική της προσφορά η Kraft, είναι απίθανο να είναι η ίδια με την αρχική πρόταση των 7,45 λιρών ανά μετοχή, η οποία έγινε αποδεκτή με “χλιαρές” αντιδράσεις από την αγορά, ενώ απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cadbury. Αντιθέτως, οι αναλυτές τοποθετούν την πρόταση μεταξύ 8 και 9 λιρών ανά μετοχή.

Ο αναλυτής της Evolution, Warren Ackerman επισημαίνει παράλληλα πως η αγορά αναμένει τα μετρητά να αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό της νέας πρότασης στο 50%, από το προηγούμενο επίπεδο του 40%.

Η αρχική πρόταση της Kraft αποτελείται από 3 λίρες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft Foods για κάθε μετοχή της Cadbury. Η πρόταση αρχικά έφτανε τις 7,45 λίρες ανά μετοχή της Cadbury, ή 10,2 δισ. λίρες, ωστόσο η πτώση της μετοχής της Kraft από την ανακοίνωση και μετά σημαίνει ότι η αξία της διαμορφώνεται πλέον κοντά στις 7,20 λίρες.

Η αποτίμηση θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη αν το βρετανικό νόμισμα δεν είχε υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Η στερλίνα έχει δεχτεί πλήγμα υπό τους φόβους ότι τα επιτόκια στη Μ. Βρετανία θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ευχαριστημένη από την αδυναμία της στερλίνας καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.

Όποια περαιτέρω υποχώρηση της λίρας τις επόμενες έξι εβδομάδες είναι πιθανό να λειτουργήσει υπέρ της Kraft, καθώς κάνει πιο ελκυστικό για τους μετόχους της Cadbury το μέρος των μετοχών της Kraft που περιέχονται στην πρόταση.

Το στοιχείο των μετοχών στη συμφωνία επίσης συνεπάγεται ότι οι διακυμάνσεις της μετοχής της Kraft τις επόμενες έξι εβδομάδες θα επηρεάσουν την τελική τιμή εξαγοράς. Οι μετοχές της Kraft έχουν υποχωρήσει πάνω από 6% από την πρώτη της προσπάθεια για την Cadbury στις 7 Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή που η Kraft προτείνει να πληρώσει μέρος του συνολικού τιμήματος με δικές της μετοχές, η πτώση αυτή έχει ελαττώσει την αξία της προσφοράς.

Η διοίκηση της Kraft θα ελπίζει ότι το αρνητικό κλίμα που σχετίζεται με την προσφορά της για την Cadbury έχει ήδη τιμολογηθεί στις μετοχές της εταιρείας. Περαιτέρω πτωτική τάση των μετοχών θα επηρεάσει αρνητικά την τελική πρόταση της Kraft.

“Κρίσιμη θα είναι η αντίδραση της μετοχής της Kraft στην ανακοίνωση της νέας πρότασης”, τόνισε ο Amoroso. “Αν ΄βουλιάξει΄ και πάλι μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των μετρητών στην προσφορά.

Η Cadbury από την πλευρά της έχει την ευκαιρία να επηρεάσει το ύψος της προσφοράς με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνει στις 21 Οκτωβρίου.

Τον Ιούλιο, η Cadbury ξεπέρασε τις προσδοκίες με αύξηση 4% στις πωλήσεις πρώτου εξαμήνου και αύξησε τον στόχο του μεικτού περιθωρίου για το σύνολο του έτους, καθώς οι ισχυρές της επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές και στο τμήμα σοκολάτας υπερκαλύπτουν τις αδύναμες πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Αν οι επιδόσεις της παρουσιαστούν πιο αδύναμες από αυτές του εξαμήνου, οι ισχυρισμοί της Cadbury ότι θα μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους της αν συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα θα είναι αστήρικτοι και η πρόταση της Kraft πιθανώς να μην χρειαστεί να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Όποια και να είναι η νέα πρόταση της Kraft αναμένεται να ωθήσει και άλλους ενδιαφερόμενους να δείξουν “τα χαρτιά” τους.

“Αν υπάρξει και άλλη προσφορά εκτός της Kraft, πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα μετά την πρόταση της Kraft”, υποστήριξε ο Ackerman της Evolution.

Η Nestle και η Hershey θεωρούνται ως οι δύο πιο πιθανοί ενδιαφερόμενοι - ενδεχομένως καταθέτοντας πρόταση από κοινού.

Ενώ όσα έχει αναφέρει πρόσφατα η Nestle υποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζει ψύχραιμα την ιδέα, η Hershey μπορεί να κάνει πρόταση στον ελβετικό όμιλο που δύσκολα θα μπορεί να αρνηθεί.

“Δεν θα υποτιμούσα το τι χρειάζεται η Hershey για να κάνει κάτι”, τόνισε ο Ackerman. “Αν δεν το κάνει, θα μετατραπεί σε επουσιώδη παίκτη”.

Ο Amoroso, ωστόσο δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο άλλης προσφοράς εκτός της Kraft. “Επιμένω να θεωρώ ότι πρόκειται για αγώνα ενός αλόγου, εντούτοις το ερώτημα είναι το κατά πόσο αυτό το άλογο έχει την αντοχή να τερματίσει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

capital.gr

No comments:

Share |