Friday, October 2, 2009

Απολύσεις ρεκόρ στις επιχειρήσεις

Απολύσεις ρεκόρ στις επιχειρήσεις


Νέο ιστορικό ρεκόρ ανεργίας κατέγραψαν καλοκαιριάτικα τα κοντέρ της Eurostat στην Κύπρο, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό την κυβερνητική μηχανή, αφού οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χείριστα για τους εργαζόμενους έπονται. Το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον Αύγουστο το 5,6% των εργαζόμενων, παρουσιάζοντας αύξηση 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 2,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Αν και η ανεργία στην Κύπρο παραμένει μικρή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έφθασε το 9,1%, αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται φθάνοντας το 6,5% το 2010. Ανησυχία προκαλεί η φετινή χειμερινή τουριστική σεζόν, κατά την οποία πολλά ξενοδοχεία αναμένεται να κλείσουν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προσφύγουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις για ανεργιακό επίδομα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 18 χιλ.


Τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενισχύουν τις πιέσεις που ασκούνται στο υπουργείο Εργασίας για στήριξη της απασχόλησης.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, η αρμόδια υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τόνισε ότι πέραν των μέτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το υπουργείο προωθεί και άλλα μέτρα που βασίζονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η στήριξη για συγκράτηση θέσεων εργασίας και ο δεύτερος στήριξη για ένταξη ανέργων σε θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε, «υπάρχει εισήγηση από το υπουργείο για επιδότηση των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν ανέργους, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και σχέδιο για στήριξη των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση».

Στα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται το επίδομα κατάρτισης αντί επιδόματος ανεργίας κυρίως για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία που θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο. Επίσης, περιλαμβάνεται η αύξηση της επιδότησης από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στα €1600 από €900 όσων επιχειρήσεων προσλαμβάνουν άτομα για εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στόχος του υπουργείου, τόνισε η κα. Χαραλάμπους, «είναι να μην υπάρχουν απολύσεις αλλά στήριξη της απασχόλησης. Επανέλαβε πάντως ότι η μακροχρόνια ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά».

Το θέμα της ανεργίας απασχολεί επίσης κόμματα και οργανώσεις που εισηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες αριθμό πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπισή της. Ο ΔΗΣΥ προτείνει τη μερική αξιοποίηση του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού, την καταβολή εκ μέρους της κυβέρνησης των κοινωνικών ασφαλίσεων νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως κίνητρο εργοδότησης τους, την αξιοποίηση των σχετικών οριζόντιων και κάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επαναξιολόγηση των σχεδίων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας που προσφέρονται έτσι ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και να απευθύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.


Το ΔΗΚΟ προτείνει την προσωρινή αναστολή της συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορά μισθό νεο-προσληφθέντα για εταιρείες που εργοδοτούν προσωπικό μεταξύ της περιόδου Νοεμβρίου 2009 - Νοεμβρίου 2010. Εισηγείται ακόμα την προσωρινή αναστολή της συνεισφοράς στο Ταμείο Πλεονασμού (1.2% του μισθού) και στο Ταμείο Επαγγελματικής Κατάρτισης (0.5% του μισθού) για εταιρείες που εργοδοτούν προσωπικό μεταξύ της περιόδου Νοεμβρίου 2009 - Νοεμβρίου 2010.

Περαιτέρω προτείνει την εισαγωγή του θεσμού του «μερικώς εργαζομένου» σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπου καταγράφονται μαζικές απολύσεις, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η ΠΕΟ προωθεί πρόταση για επιδοτήσεις στα ξενοδοχεία για να μένουν ανοικτά το χειμώνα, ενώ η ΟΕΒ εισηγείται τη χρησιμοποίηση μέρους αποθεματικού του Ταμείου Πλεονάζοντος προσωπικού για επιχορήγηση επιχειρήσεων.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |