Friday, October 2, 2009

Τη "χρυσή" ευκαιρία... κυνηγούν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτου


Τη "χρυσή" ευκαιρία... κυνηγούν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτου


Με πυξίδα τα ανοιχτά ακόμη “τραύματα” που προκάλεσε στην αγορά ακινήτων και στην ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη η δυσμενής χρηματοπιστωτική συγκυρία, κατά τον περασμένο χειμώνα, θα πορευθούν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων τη χρονιά αυτή, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη της ελληνικής κτηματαγοράς.

"Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση συμπληρώνει περίπου ένα χρόνο, οι υποψήφιοι κάτοχοι ακινήτων είναι περισσότερο ΄διαβασμένοι΄, γνωρίζουν τί τους περιμένει και πλέον αναζητούν τις ευκαιρίες” σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος οικιστικής ανάπτυξης της Δανός/BNP Paribas Real Estate, κ. Χρήστος Μπελεσιώτης.

Την ίδια στιγμή, οι τάσεις που επικρατούν μέχρι στιγμής στην αγορά ακινήτων είναι η στροφή προς τα μεταχειρισμένα σπίτια, οι συγκρατημένης αξίας πράξεις αγοραπωλησίας και η στάση αναμονής. Τουλάχιστον έως ότου το νέο κυβερνητικό σχήμα ξεκαθαρίσει τις... προθέσεις του σχετικά με ζητήματα, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι φόροι γονικής παροχής και κληρονομιάς.

Οι τιμές, ωστόσο, των οικιστικών ακινήτων δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες τους δε βιάζονται να τα πουλήσουν, περιμένοντας τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας. “Σε πείσμα όσων υποστήριζαν ότι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας θα υποχωρήσουν δραματικά, όπως συνέβη στη Βρετανία, την Ιρλανδία ή την Ισπανία, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου είναι αποκαλυπτικά. Δεν σημειώθηκε δηλαδή παρά μία μικρή πτώση στις τιμές, η οποία δεν ξεπέρασε το 5%” αναφέρει ο κ. Μπελεσιώτης.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που κάνουν λόγο για πτώση της τάξης του 4,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στην Αττική, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν. Όπως εξηγούν παράγοντες του real estate, σε αντίθεση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική αγορά είναι ανώριμη και παρουσιάζει ιδιότυπα χαρακτηριστικά, με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης να μην επηρεάζουν σημαντικά την αξία γης.

Παράλληλα, το μεταχειρισμένο σπίτι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών των υποψήφιων αγοραστών, ενώ μεγάλο είναι το απόθεμα που δημιουργούν οι νεόδμητες κατοικίες που έχουν μείνει... στο ράφι. Παράλληλα, όπως κατατείνουν κτηματομεσίτες, λόγω της κρίσης η απόφαση για αγορά στέγης μετατίθεται χρονικά, καθώς η κρίση επιτείνει το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μολονότι οι τράπεζες χορηγούν ευκολότερα δάνεια και τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη (euribor) βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφει χαμηλές ταχύτητες.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών, κ. Γιάννης Ρεβύθης, “σημαντική κίνηση καταγράφεται στις πράξεις αγοράς πρώτης κατοικίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται με στεγαστικό δάνειο, του οποίου το 25% εγγυάται το δημόσιο”. Όπως τονίζει, “η συνάντηση της νέας κυβέρνησης με τους τραπεζίτες θα είναι κρίσιμης σημασίας, αφού οι τράπεζες είναι οι στυλοβάτες της αγοράς ακινήτων”.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικούς πίνακες με τιμές ανά περιοχή.

http://www.capital.gr/related_files/realestate_021009.xls

capital.gr

No comments:

Share |