Friday, October 2, 2009

Θα ανοίξει η Alpha Bank το χορό των αυξήσεων;


Θα ανοίξει η Alpha Bank το χορό των αυξήσεων;


Χωρίς σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην ελληνική τραπεζική αγορά, καθώς μέχρι στιγμής με εξαίρεση την Alpha Bank καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα κεφάλαια της με μετρητά.

Για την ακρίβεια ο επικεφαλής του ομίλου της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι δεν σχεδιάζεται θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, δεν είχε αποκλείσει κάτι τέτοιο στην περίπτωση που διεθνώς οι αγορές «ηρεμήσουν». Τώρα λοιπόν και με δεδομένο ότι οι αγορές "πάνε καλά" δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τις επόμενες εβδομάδες και πάντως το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ενώ τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν όλο και πιο πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στόχος του ομίλου θα είναι μεταξύ άλλων και η επιστροφή του ποσού των 950 εκατ. που έλαβε ως κρατική ενίσχυση μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες οι ξένοι θεσμικοί έχουν πυκνώσει την παρουσία τους, στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου με τελευταία την Fidelity, η οποία κατέχει το 2,5% των μετόχων της τράπεζας, ποσοστό που εξαγόρασε προ ημερών με τίμημα 115.000.000 ευρώ. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η μεγαλύτερη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων γίνεται πλέον ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Alpha μετά την οικογένεια και το ίδρυμα Κωστόπουλου που ελέγχουν το 13%-14% και ακολουθούν το ολλανδικό fund ΑΒP που κατέχει το 5% (μέσο κόστος κτήσης 21,8 ευρώ) και το Fund Paramount του Κατάρ που κατέχει το 4% (κόστος κτήσης 18 ευρώ). Αυτή την στιγμή οι ξένοι κατέχουν περίπου το 40% των μετόχων του ομίλου συνολικής αξίας 1,920 δισ. ευρώ.

Πάντως, με το πέρασμα του χρόνου οι συνθήκες εντός των οποίων θα κληθούν οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου διαφοροποιούνται καθώς η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοινώνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια που ίσως υπερβούν τα 100 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα προ ημερών η Γαλλική BNP-Paribas ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ σχεδιάζοντας να επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει λάβει από το γαλλικό δημόσιο. Η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ από πώληση νέων μετοχών στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ και η Intesa Sanpaolo δήλωσε ότι θα εκδώσει έως 1,5 δισ. ευρώ σε υβριδικά ομόλογα Tier. Επιπρόσθετα όμως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε συγκέντρωση κεφαλαίων προκειμένου να προχωρήσουν σε αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έλαβαν. Έτσι για παράδειγμα η βρετανική Lloyds Banking Group εξετάζει να αντλήσει κεφάλαια από τους μετόχους σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από την κυβέρνηση, ενώ ο Ολλανδικός κολοσσός της Aegon άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει κατά το ένα τρίτο, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που χρωστάει στην ολλανδική κυβέρνηση. Τέλος και η ING Group σχεδιάζει να πουλήσει έως και 8 δισ. ευρώ σε στοιχεία του ενεργητικού "το συντομότερο δυνατό" για να μειώσει τη βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ που έλαβε τον Οκτώβριο του 2008.

capital.gr

No comments:

Share |