Wednesday, May 4, 2011

Κύπρος: Εσωτερικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτει δημοσιονομικές αποκλίσεις


Κύπρος: Εσωτερικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτει δημοσιονομικές αποκλίσεις


Ανατροπή των δημοσιονομικών δεδομένων προκαλεί διαρροή εσωτερικού σημειώματος του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που περιλαμβάνει προβλέψεις για το φετινό έλλειμμα της χώρας, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Συγκεκριμένα, το φετινό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από το 4% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στις 12 Απριλίου.

Επίσης, σημειώνεται πως στο έγγραφο, που απασχολεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου και που έχει προκαλέσει συναγερμό σήμερα στο υπουργείο, αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2011 θα πλησιάσει το 6% σε περίπτωση που δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, κάνοντας παράλληλα πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας στο 8%.

Στο υπουργείο παραδέχονται ότι η δημοσιονομική κατάσταση του πρώτου τριμήνου είναι απογοητευτική, κυρίως λόγω της μειωμένης ροής εσόδων αλλά και λόγω έκτακτων δαπανών στήριξης των ΚΑ (20 εκατ. ευρώ), για αποζημιώσεις στους υπαλλήλους της Eurocypria (7 εκατ. ευρώ) και από τα αντισταθμιστικά μέτρα 21 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει επίσης μείωση 35 εκατ. ευρώ στα έσοδα από την Κεντρική Τράπεζα, λόγω της κατακόρυφης μείωσης της κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ημερομηνία του εγγράφου δεν διευκρινίζεται αλλά αναφέρεται ότι ακολουθεί την επίσκεψη τεχνοκρατών της Επιτροπής στο τέλος Μαρτίου.

Η πρόβλεψη της κυπριακής κυβέρνησης που δόθηκε στις 12 Απριλίου ήταν για έλλειμμα 4% το 2011 και για έλλειμμα μικρότερο του 3% το 2012.



source: capital.gr

No comments:

Share |