Friday, June 19, 2009

Πάγωσαν οι σκαλωσιές

Πάγωσαν οι σκαλωσιές


Στις σκαλωσιές σκαρφαλώνει η εγχώρια οικονομική ύφεση με τον κλάδο των κατασκευών να παρουσιάζει σημεία κατάρρευσης. Παρά τις μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για μεγέθυνσή του κλάδου το πρώτο τρίμηνο και παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας από την επίσπευση των κατασκευαστικών έργων, η συνεχιζόμενη ροή στοιχείων αποτυπώνει τη μεγάλη συρρίκνωση του κατασκευαστικού τομέα.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία είναι ενδεικτικά των τάσεων που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην οικοδομική βιομηχανία. Οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, μίας εκ των βασικότερων υλών για κατασκευές, παρουσιάζουν μεγάλη μείωση 27,4% το πρώτο πεντάμηνο. Περιορίστηκαν στις 616,7 χιλ. τόνους από 849,6 χιλ. πέρσι.

Η τάση άρχισε να παρουσιάζεται από την αρχή του έτους, όταν για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (από το 2003), η μείωση στις πωλήσεις ξεπέρασε το 20%. Επειδή ο καιρός την περίοδο αυτή ήταν πιο βροχερός από ότι πέρσι, είχε θεωρηθεί ότι η μείωση ενδεχομένως να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Έκτοτε «άνοιξε» όμως ο καιρός χωρίς να επιστρέψουν οι εργάτες στις σκαλωσιές. Τον Απρίλιο η μείωση στις πωλήσεις τσιμέντου αναρριχήθηκε στο 28,6% και το Μάιο στο 26,1%.

Τα στοιχεία διαφέρουν αρκετά από τις μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία του κλάδου. Η Υπηρεσία υπολογίζει ότι ο κλάδος αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4% το πρώτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στη μεγέθυνση της οικονομίας κατά 1,5%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αμφισβήτησε χθες για πρώτη φορά δημοσίως ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η Στατιστική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η διαφορά στα στοιχεία του ΑΕΠ και του τσιμέντου οφείλεται στην κατασκευή πολλών επιδιορθωτικών έργων που δεν χρειάζονται τσιμέντο.

Ενισχυτικά όμως των τάσεων που επικρατούν στον κλάδο είναι και τα στοιχεία της ανεργίας στις κατασκευές. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στις κατασκευές παρουσιάζει σταθερή άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε περιοριστεί στους 878.

Τον περασμένο Μάιο έφθασε τις 2,574 σε σύγκριση με 759 που ήταν τον περσινό Μάιο.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |