Monday, October 11, 2010

Κίνα: Στα 1,5 τρισ. εκτιμώνται τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα


Κίνα: Στα 1,5 τρισ. εκτιμώνται τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 1,5 τρισ. δολαρίων αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο νόμισμα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τους ισχυρισμούς ότι η παρέμβαση της χώρας στην αγορά συναλλάγματος, υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Τα αποθέματα νομισμάτων αυξήθηκαν κατά 48 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών του Bloomberg News, ενώ τους προηγούμενους τρεις μήνες η αύξηση ήταν της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, η μικρότερη των τελευταίων 11 ετών.

Αναλυτές σχολιάζουν πως το μαζικό «μάζεμα» των assets σε ξένο νόμισμα, αυτό που θα κάνουν είναι να δώσουν περισσότερη «τροφή» στους κατήγορους της Κίνας που ζητούν άμεση ανατίμηση του γουάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner δήλωσε ότι ένα ισχυρό γουάν θα τόνωνε τη ζήτηση στην Κίνα, η οποία στο β΄ τρίμηνο αντικατέστησε την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Οι εισροές κεφαλαίων απειλούν να επιδεινώσουν τα ρίσκα για τον πληθωρισμό και τα asset-bubble στην κινεζική οικονομία, την ίδια στιγμή που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Zhou Xiaochuan δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αποφύγει τη «σοκαριστική θεραπεία» της ακραίας ανατίμησης.

source: capital.gr

No comments:

Share |