Monday, October 11, 2010

Κίνα: Μείωση έως 10% στις τιμές των κατοικιών "βλέπει" η S&P


Κίνα: Μείωση έως 10% στις τιμές των κατοικιών "βλέπει" η S&P

ΣΑΓΚΑΗ (Dow Jones) – Οι τιμές των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως 10% από τα σημερινά επίπεδα τους επόμενους έξι με 12 μήνες, δήλωσε αναλυτής του οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor΄s σε τηλεδιάσκεψη σήμερα.

Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να φτάσει το 20% αν η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόσει δραστικά μέτρα σύσφιξης, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας πέσει κάτω από το 10% που εκτιμά η S&P και τα επιτόκια αυξηθούν δραματικά, δηλώνει η αναλύτρια της S&P, Bei Fu.

Τα σχόλια της ακολουθούν την τελευταία παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα στις 29 Σεπτεμβρίου για να συγκρατήσει την υπερθερμασμένη αγορά ακινήτων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αναστολή της αγοράς τρίτης ή διαδοχικής κατοικίας και την αύξηση της προκαταβολής για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Αυτή η κίνηση ακολουθεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο που περιελάμβαναν την αύξηση των προκαταβολών για τις αγορές κατοικιών στο 30% για σπίτια μεγαλύτερα των 90 τετραγωνικών μέτρων.

Οι τιμές των κατοικιών σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σεντζέν και η Γκουανζού σημειώνουν πτώση μικρότερη του 10% από την κορυφή που σημείωσαν νωρίτερα το 2010, αναφέρει η S&P σε σχετική έκθεση.

Η Fu σημειώνει παράλληλα ότι οι εργολάβοι της χώρας βρίσκονται σε πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2008 όταν οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν 20% με 30%.

Όπως επισημαίνει οι περισσότεροι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, έχουν διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για το 2010 και δεν αναμένεται να γνωρίσουν σημαντικές πιέσεις από τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Όπως δήλωσε, η S&P επιβεβαίωσε το σταθερό βραχυπρόθεσμο outlook για τον κλάδο.

Εκτιμά παράλληλα ότι η επιβολή φόρου στην αγορά κατοικίας προκειμένου να συγκρατηθεί η ανάπτυξη δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον και ο φόρος αρχικά θα επιβληθεί σε τοπικό επίπεδο σε διάφορα μέρη της Κίνας, προτού επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα.

"Η συζήτηση (για τον φόρο ακίνητης περιουσίας) έχει ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διαχειριστεί την αγορά", σημειώνει η Fu. "Δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες για την εφαρμογή ενός τέτοιου φόρου".

Από την πλευρά του ο Christopher Lee, αναλυτής της S&P, σημειώνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις αντιδρούν στο ενδεχόμενο αλλαγών στους φόρους για την κατοικία.

Οι τοπικές κυβερνήσεις αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις πωλήσεις οικοπέδων και σε γενικές γραμμές είναι αντίθετες σε πολιτικής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εισόδημα τους.

"Δεν έχουμε δει την πλήρη εφαρμογή του φόρου από τις ανατιμήσεις στην ακίνητη περιουσία σε όλες τις πόλεις", σημειώνει ο Lee, αναφερόμενος σε ένα νέο φόρο που επιβλήθηκε σε ορισμένες πόλεις.

Η Σαγκάη πρόσφατα αύξησε τον φόρο που πληρώνουν οι εργολάβοι με βάση την τιμή πώλησης ενός ακινήτου, στο 2%-5% από 1% προηγουμένως.



source: capital.gr

No comments:

Share |