Wednesday, June 9, 2010

Ουγγαρία: Οι επιπτώσεις των σεναρίων χρεοκοπίας


Ουγγαρία: Οι επιπτώσεις των σεναρίων χρεοκοπίας


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η απερίσκεπτη προειδοποίηση της Ουγγαρίας ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης χρέους οδήγησε σε πτώση το νόμισμά της και προκάλεσε νέες ανησυχίες στα νοικοκυριά για τα χρέη τους.

Το ολίσθημα, αν και διορθώθηκε, οδήγησε το κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων της Ουγγαρίας σε απότομη άνοδο. Ωστόσο το χειρότερο ήταν ότι οι φοβισμένοι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου.

Πλέον, η αποπληρωμή, του μεγάλου όγκου των δανείων σε ελβετικό φράγκο που έχουν χορηγηθεί σε ουγγρικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει γίνει ακόμη πιο ακριβή.

Οι άμεσες προσπάθειες των Ούγγρων αξιωματούχων να κατευνάσουν τις ανησυχίες προσέφερε σχετική εξομάλυνση στην αρχή της εβδομάδας. Εντούτοις, η πτώση του φιόριντ και η άνοδος σε ιστορικό υψηλό του ελβετικού φράγκου εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού και υπενθύμισαν στους κύκλους της αγοράς τα τρωτά σημεία της Ουγγαρίας στο συγκεκριμένο μέτωπο.

«Λόγω των παραλληλισμών με την Ελλάδα, η κυβέρνηση κατάφερε ένα σημαντικό χτύπημα στο βασικό σημείο αδυναμίας της χώρας. Η σχεδόν κατά 5% υποτίμηση του νομίσματος την τελευταία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους από 120% του ΑΕΠ στο 125%», τόνισε η Tatha Ghose, αναλύτρια της Commerzbank στο Λονδίνο.

Περίπου το 70% των νοικοκυριών της Ουγγαρίας και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με έρευνα της Danske Bank.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια την περιόδου άνθησης, οι Ούγγροι επωφελήθηκαν των χαμηλών επιτοκίων που έδιναν τα συγκεκριμένα δάνεια, έναντι των αντίστοιχων δανείων στο τοπικό νόμισμα. Όλα λειτουργούσαν άψογα μέχρι που ξέσπασε η πιστωτική κρίση, ωστόσο όταν αυτό συνέβη, και το φιόριντ σημείωσε σημαντική πτώση, το κόστος αποπληρωμής των εν λόγω δανείων αυξήθηκε δραματικά.

Το υψηλό εξωτερικό χρέος της Ουγγαρίας και ο μεγάλος όγκος στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε φράγκο και ευρώ αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους που η χώρα δέχτηκε τόσο ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Τον Οκτώβριο του 2008, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εν μέσω κρίσης ζήτησε τη στήριξη του ΔΝΤ.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες επανέφεραν στη μνήμη των επενδυτών τις αναταράξεις εκείνης της περιόδου.

Το ουγγρικό φιόριντ υποχώρησε σε χαμηλό 12 μηνών έναντι του ευρώ, στα 290,26 φιόριντ/ευρώ την περασμένη Παρασκευή, τη στιγμή που οι χρηματαγορές της Ουγγαρίας σημείωναν ελεύθερη πτώση εξαιτίας δηλώσεων Ούγγρου κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα αντιμετωπίζει μία κρίση κρατικού χρέους παρόμοια της ελληνικής και η χρεοκοπία δεν αποκλείεται.

Οι μετοχές των ουγγρικών τραπεζών δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις, αντανακλώντας τη νευρικότητα αναφορικά με την έκθεσή τους σε ξένο συνάλλαγμα. Αν και οι οικονομολόγοι έχουν αρνηθεί ότι τα σχόλια αποτελούν πολιτική τοποθέτηση και παρά τις προσπάθειες του υπουργού Επικρατείας της Ουγγαρίας Mihaly Varga να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών το Σαββατοκύριακο, η νευρικότητα συνεχίζει να κυριαρχεί, ενώ η ζημιά στα δάνεια έχει γίνει.

«Το πρόσφατο κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων του φιόριντ – ιδιαίτερα έναντι του ελβετικού φράγκου – αυξάνει σημαντικά τις οικονομικές αδυναμίες της Ουγγαρίας», εκτιμά ο Lars Christensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank στην Κοπεγχάγη.

Επιπλέον, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δραματική από δω και στο εξής, ειδικότερα αν, όπως αναμένουν πολλοί αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μειώσει τις προσπάθειες περιορισμού του φράγκου.

«Η κατάσταση είναι εύθραυστη, και η ραγδαία άνοδος του ελβετικού φράγκου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας σταμάτησε να παίζει το ρόλο του ‘αγοραστή ανάγκης’ του ευρώ, το μόνο που κάνει είναι να χειροτερεύει τις επιπτώσεις για την Ουγγαρία», αναφέρουν αναλυτές της BNP Paribas.

«Ενώ η αποδυνάμωση του φιόριντ την περασμένη εβδομάδα μπορεί να είναι υπερβολική, η τάση παραμένει ξεκάθαρη για μας», σημειώνει ο Win Thin, αναλυτής συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι η όποια ανοδική αντίδραση του φιόριντ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία ρευστοποίησης.

Προς το παρόν, στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο έκτακτο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες. «Η πιο πιεστική ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να καταρτίσει η κυβέρνηση ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό πλάνο», τόνισε ο Nigel Rendell, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της RBC Capital Markets στο Λονδίνο.

Χθες, στις 1025 GMT το φιόριντ διαπραγματευόταν στα 285,34 φιόριντ/ευρώ, με πτώση έναντι των 286,56 φιόριντ/ευρώ στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

source: capital.gr

No comments:

Share |