Wednesday, June 9, 2010

Την Πέμπτη αποφασίζει η Βουλή για τον καθορισμό πλαφόν στα καύσιμα


Την Πέμπτη αποφασίζει η Βουλή για τον καθορισμό πλαφόν στα καύσιμα

Την ερχόμενη Πέμπτη οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, το οποίο δίνει την εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου, να εκδίδει διάταγμα καθορισμού πλαφόν στη χονδρική τιμή των καυσίμων.
Υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε το ΔΗΣΥ τάσσεται το ΔΗΚΟ, ενώ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τάσσονται εναντίον.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστόφορου είπε ότι η τροπολογία δίνει την ευχέρεια και την δυνατότητα θωράκισης του διατάγματος, προσθέτοντας ότι ''με το να ακούει ο Υπουργός Εμπορίου, την επιτροπή παρακολούθησης τιμών, τις εταιρείες ,τους πρατηριούχους και τους συνδέσμους καταναλωτών, θα αποφευχθούν να εμφανιστούν τα ίδια αδιέξοδα και ίδιοι τραγέλαφοι, που έγιναν στην έκδοση πρώτου διατάγματος''.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βοτσής συμφώνησε με την αλλαγή στο λεκτικό της τροπολογίας, δηλαδή όπως εξήγησε ο Υπουργός να ακούει τις εταιρείες και όχι να διαβουλεύεται.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός Εμπορίου θα πρέπει υπό συνθήκες διαφάνειας να καθορίζει ανώτατη τιμή πώλησης για τη χονδρική και λιανική αγορά και υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίζει ανώτατες τιμές και σε άλλα βασικά προϊόντα όπως ψωμί και γάλα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, έκανε λόγο για λαϊκισμό, τονίζοντας ότι η τροπολογία δείχνει, ποιος ενδιαφέρεται για τους καταναλωτές και ποίος για το κεφάλαιο.
''Ο θεσμός της συναπόφασης δημιουργείται με την τροπολογία του ΔΗΣΥ'', ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, συμπληρώνοντας ότι ''το να δώσουμε το δικαίωμα στους εμπλεκόμενους, βάσει της τροποποίησης, να καταθέτουν απόψεις και να λαμβάνονται υπόψη, εμείς ως ΕΔΕΚ το θεωρούμε ότι πλέον αφαιρούμε το δικαίωμα να αποφασίζει ο Υπουργός''.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για καθορισμό πλαφόν και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

source: financialmirror.com

No comments:

Share |