Friday, April 24, 2009

Κατανάλωση: Κόβουν τα μη απαραίτητα

Κατανάλωση: Κόβουν τα μη απαραίτητα



Έντονα σημάδια κρίσης άρχισαν να παρουσιάζονται στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε όσα ήδη δεν θεωρούνται απαραίτητα, σε επίπεδα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 25%. Η διεθνής οικονομική κρίση βρίσκει τους κύπριους κουμπωμένους όσον αφορά τις δαπάνες τους για ρουχισμό, ταξίδια, ξενοδοχεία αλλά και καύσιμα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προσφέρουν μια σπάνια ακτινογραφία της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, προσδιορίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετοί κλάδοι, όπου η κατανάλωση έχει παγώσει.

Με βάση στοιχεία της JCC η χρήση πιστωτικών καρτών, που αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες ενδείξεις των τάσεων στο λιανεμπόριο, περιορίστηκε το Μάρτιο κατά 10%.

Επιπρόσθετα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα μη απαραίτητα αγαθά ή υπηρεσίες. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα που παρατηρείται στον τομέα ταξιδιών. Η χρήση καρτών στις αερογραμμές, για παράδειγμα, παρουσιάζει μείωση που φθάνει τα €3,64 εκ. ή 31,1%. Έπεσε το Μάρτιο στα €8,05 εκ. από €11,69 εκ. που ήταν πέρσι.


Τα κυπριακά ξενοδοχεία, που ποντάρουν όσο ποτέ άλλοτε στην εγχώρια τουριστική κίνηση, εισέπραξαν το Μάρτιο 14% λιγότερα από ότι πέρσι, και τα αυτοκίνητα ενοικίασης 25% λιγότερα.

Η κρίση όμως αγγίζει και άλλους τομείς. Για παράδειγμα, οι εισπράξεις καταστημάτων ρουχισμού από πιστωτικές κάρτες μειώθηκαν κατά €3,03 εκ. ή 15,2%. Από €19,96 εκ. που ξοδεύτηκαν τον περσινό Μάρτιο, φέτος μειώθηκαν στα €16,94 εκ. Μείωση €2,62 εκ. σημειώθηκε και στη χρήση καρτών για αγορά κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ κατά €2,42 εκ. λιγότερη ήταν η αξία των συναλλαγών για την αγορά καυσίμων.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και στα καταστήματα ειδών.

Αντίθετα, η κατανάλωση φαίνεται να συντηρείται στα ήδη πρώτης ανάγκης.

Το ποσό που ξοδεύτηκε με πιστωτικές κάρτες στις υπεραγορές ανήλθε στα €35,62 εκ. από €34,71 εκ. το Μάρτιο του 2008, σημειώνοντας άνοδο 2,6% ή €0,91 εκ. Αύξηση €330 χιλ. ή 28,4% σημειώθηκε και στη χρήση των καρτών για ασφάλιση φθάνοντας το €1,51 εκ. από €1,17 εκ. πέρσι.

Μικρότερη αύξηση καταγράφεται στις κατηγορίες υγείας, φαγητού και ποτού, μηχανημάτων και εισφορών.

Η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε στα €157,89 εκ. από €176,07 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 10,3% ή €18,18 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |