Friday, April 24, 2009

ΗΠΑ: Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια χρησιμοποιήθηκαν στο stress test

ΗΠΑ: Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια χρησιμοποιήθηκαν στο stress test

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν από την Federal Reserve στην εξαγωγή αποτελεσμάτων από τα stress tests των 19 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπου φάνηκε τελικά ότι αν και υιοθετήθηκαν τα περισσότερο απαισιόδοξα σενάρια, σε σχέση με τη συνήθη πρακτική, η Fed ανέφερε ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα χρειάζονται.Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ο δείκτης της ανεργίας μέχρι το τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί στο 10,3% και η συρρίκνωση της αμερικανική οικονομίας το 2009 θα είναι της τάξεως του 3,3%, ενώ το 2010 θα υπάρχει ανάπτυξη 0,5%. Η βάση των test ήταν πόσο μπορεί μια τράπεζα να αντέξει επί δύο χρόνια σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το κριτήριο της κεφαλαιακής επάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα πρώτα αποτελέσματα που είχαν βγει τον περασμένο Φεβρουάριο, τα εν λόγω δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι πολύ περισσότερο απαισιόδοξα, αφού στο μεταξύ πολλοί από τους δείκτες έχουν σημειώσει μικρή βελτίωση, σε σχέση με δύο μήνες νωρίτερα.

Με βάση τα πορίσματα που θα βγουν για τη διετή παράσταση των τραπεζών, θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να πιεστούν κάποιες τράπεζες να ψάξουν για νέα ιδιωτικά κεφάλαια, να λάβουν περεταίρω βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση ή να μετατρέψουν τις προνομιούχες μετοχές που ανήκουν στο αμερικανικό δημόσιο σε κοινές.

Σημειώνεται εδώ ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν ανακοίνωσαν περεταίρω λεπτομέρειες για τα όρια στα οποία θα βασιστούν για να αποφασίσουν αν μια τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ή όχι. Ωστόσο, νέες λεπτομέρειες αναμένονται στο επόμενο επίσημο ανακοινωθέν στις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία, οι τράπεζες θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Αυτές που θα χρειαστούν επιπλέον μικρή βοήθεια και σε αυτές που θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια. Υπάρχει και η περίπτωση οι νομοθέτες να πιέσουν κάποια τράπεζα που παρουσιάζει σημαντική αύξηση στα έσοδα της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για προληπτικούς λόγους.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τις τράπεζες να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις ζημίες που ενδεχομένως να προκληθούν από δάνεια, ενυπόθηκα χρεόγραφα και αλλα προϊόντα, καθώς και να καταθέσουν ένα σχέδιο του ισολογισμού τους για το 2009 και το 2010, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε αποκλειστικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Fed ζήτησε από τις τράπεζες να καταγράψουν και τις γεωγραφικές περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι εργασίες τους, και ιδιαίτερα εκεί όπου συγκεντρώνονται τα ασφαλή κεφάλαια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |