Friday, April 24, 2009

Βρετανία: Κατά 1,9% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

Βρετανία: Κατά 1,9% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο


Βαθαίνει η οικονομική ύφεση στη Βρετανία με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να επιταχύνει όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ της Βρετανία συρρικνώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 4,1%.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% στο τρίμηνο και κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Παράλληλα, σε επίπεδο τριμήνου καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση από το γ΄ τρίμηνο του 1979. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι η μεγαλύτερη από το 1980.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Alistair Darling δήλωσε χθες ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2009 πριν καταγράψει ανάπτυξη 1,25% το 2010.

Μικρή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, συγκλίνοντας με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, καθώς η καταναλωτική ψυχολογία εμφανίζεται πιο ανθεκτική απέναντι στην προοπτική εμβάθυνσης της ύφεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι πωλήσεις βελτιώθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, έπειτα από πτώση 2% (καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος) το Φεβρουάριο. Σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%, από 0,4%.

Αντίθετα με τα μηνιαία, τα ετήσια στοιχεία δεν ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν υψηλότερη άνοδο των πωλήσεων, της τάξης του 1,7%.

Πάντως, η μετριοπαθής άνοδος του Μαρτίου αποδίδεται κατά κύριο λόγο, στις πωλήσεις υφαντουργικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης αλλά και στη συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων κυρίαρχων αλυσίδων τροφίμων.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |