Friday, April 24, 2009

Σημαντικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, αφού ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 8.075 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.694 μονάδες με άνοδο 2,5% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,7% στις 866 μονάδες. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 3,43% στις 4.155,99 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά 3% στις 4.674,32 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 3,13% στις 3.102,85 μονάδες. Κέρδη και στη Wall

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα στο επίκεντρο, με τις Ford, American Express και Microsoft να ανακοινώνουν καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Τα βλέμματα των επενδυτών εστιάστηκαν στα προκαταρτικά αποτελέσματα των στρες τεστ των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.

Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες διαμορφώθηκαν με μεικτά πρόσημα. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,7%, ο Nasdaq 1,3% και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,4%.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν σήμερα τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν από την Federal Reserve στην εξαγωγή αποτελεσμάτων από τα stress tests των 19 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, όπου φάνηκε τελικά ότι αν και υιοθετήθηκαν τα περισσότερο απαισιόδοξα σενάρια, σε σχέση με τη συνήθη πρακτική, η Fed ανέφερε ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από όσα χρειάζονται. Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ο δείκτης της ανεργίας μέχρι το τέλος του 2010 θα διαμορφωθεί στο 10,3% και η συρρίκνωση της αμερικανική οικονομίας το 2009 θα είναι της τάξεως του 3,3%, ενώ το 2010 θα υπάρχει ανάπτυξη 0,5%. Η βάση των test ήταν πόσο μπορεί μια τράπεζα να αντέξει επί δύο χρόνια σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το κριτήριο της κεφαλαιακής επάρκειας.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τις τράπεζες να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις ζημίες που ενδεχομένως να προκληθούν από δάνεια, ενυπόθηκα χρεόγραφα και αλλα προϊόντα, καθώς και να καταθέσουν ένα σχέδιο του ισολογισμού τους για το 2009 και το 2010, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε αποκλειστικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Ράλι ανόδου 19% κατέγραψε η μετοχή της Ford, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων ή 75 λεπτών ανά μετοχή, από καθαρά κέρδη 477 εκατ. δολαρίων ή 20 λεπτών ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημιές 1,19 δολαρίων ανά μετοχή και κύκλο εργασιών 21,8 δισ. δολαρίων. Ισχυρά κέρδη 8% κατέγραψε και η General Motors, ενώ στο +4% κινήθηκε η Daimler.

Πτώση 4,4% τελικά κατέγραψε η American Express, η οποία ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη εώς και 20%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι σχεδιάζει να αποπληρώσει την επένδυση της κυβέρνησης. Τα κέρδη της σημείωσαν κάμψη 58% στα 443 εκατ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, ή 32 σεντς ανά μετοχή, έναντι 20 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κέρδη 9,4% για τη Microsoft της οποίας τα κέρδη σημείωσαν μικρότερη των εκτιμήσεων κάμψη.

Στο +1,8% η μετοχή της Amazon.com καθώς τόσο τα κέρδη όσο και οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την άλλη, απώλειες 14% κατέγραψε η Interactive Brokers ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Τέλος, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η ύφεση στο μεταποιητικό κλάδο φαίνεται να βαθαίνει διαρκώς, καθώς οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν νέα κάμψη 0,8% το Μάρτιο, την έβδομη μηνιαία κάμψη σε διάστημα οκτώ μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Σε επίπεδο τριμήνου οι νέες βρέθηκαν κατά 27,1% χαμηλότερα.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στην τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας με τις τράπεζες να αναδεικνύοντας αρωγοί της ανόδου ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα της American Express. Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE κατέγραψε ανοδο 1,54%, ο CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,35%, ενώ ο δείκτης DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,05%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,7% στις 194,69 μονάδες, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 2%.

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία τον Απρίλιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 83,7 μονάδες από 82,1 το Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη μόλις στις 82,3 μονάδες. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κατά 0,7% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3224.

Ισχυρά κέρδη αποκόμισε ο τραπεζικός κλάδος, ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η American Express. Κέρδη 3% κατέγραψαν η Credit Suisse, η BNP Paribas και η Barclays.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης. Τα συμβόλαιο του αμερικανικού αργού κινήθηκαν πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχές της Royal Dutch Shell βρέθηκαν στο +5,1%, της Total στο +3,8% και της BP στο +1,3%.

Ανοδικά κατά 5,9% κινήθηκε η ιταλική ΕΝΙ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 42% στα 1,76 δισ. ευρώ, αλλά κινήθηκαν πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ήταν 1,58 δισ. ευρώ.

Κέρδη και για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, υστέρα από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Ford, με τη Volkswagen να βρέθηκε στο +2,7%.

Κέρδη 1,4% αποκόμισε και η Axa ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση της σύστασής της σε «outperform» από «neutral» από την Exane BNP Paribas.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2,5% σημείωσε η μετοχή της Volvo, η οποία εμφάνισε ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ παράλληλα μείωσε τις εκτιμήσεις τις για τις πωλήσεις σε Ευρώπη και Νότιο Αμερική. Σημειώνεται ότι προ ημερών η Volvo ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 1.543 απολύσεις.

«Βουτιά» 13% για την Iberia Lineas Aereas de Espana ύστερα από την ανακοίνωση της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρίας αερομεταφορών ότι δε θα διανείμει μέρισμα το 2008.

Τέλος, πτωτικά καρά 3,3% κινήθηκε η TeliaSonera η οποία χαμήλωσε τον πήχη για τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης του 2009 ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ζημιές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |