Wednesday, April 13, 2011

ΗΠΑ: Νέο καμπανάκι από το ΔΝΤ για έλλειμμα και χρέος


ΗΠΑ: Νέο καμπανάκι από το ΔΝΤ για έλλειμμα και χρέος

Η Ευρώπη παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στο θέμα του δημόσιου χρέους απ΄ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Carlo Cottarelli,επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ κάλεσε παράλληλα την αμερικανική κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα ένα πρόγραμμα για την μείωση του δημόσιου χρέους που αναμένεται το 2010 να ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περικοπές δαπανών πριν την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της.

"Σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών, η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται ταχύτερα απ΄ ότι στις ΗΠΑ", δήλωσε.

Στην έκθεση του για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι περαιτέρω καθυστέρηση στον περιορισμό των ελλειμμάτων του αμερικανικού προϋπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των ΗΠΑ να εφαρμόσουν αποτελεσματική δημοσιονομική εξυγίανση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτει το ΔΝΤ, θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε πιθανή αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Cottarelli σημείωσε πάντως ότι ο κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ είναι μικρός καθώς οι τράπεζες της χώρας φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και λόγω των καλύτερων ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους.

"Οι πιθανότητες (για δημοσιονομική κρίση στις ΗΠΑ) είναι μικρές, ωστόσο το κόστος θα ήταν τεράστιο όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εμφανίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομικών το 2011 φτάνοντας σχεδόν το 11% του ΑΕΠ. Στη ζώνη του ευρώ το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί το 2011 στο 4,4% του ΑΕΠ από 6,0% το 2010.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 188,15 δισ. δολ. τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπλήρωσε ταυτόχρονα 30 διαδοχικούς μήνες ελλειμμάτων.

Συνολικά η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζει έλλειμμα 829,41 δισ. δολ. για το πρώτο μισό του δημοσιονομικού έτους του 2011. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τοποθετεί το έλλειμμα στα 1,65 τρισ. δολ. για το 2011, το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,29 τρισ. δολ.


source: capital.gr

No comments:

Share |