Tuesday, February 10, 2009

Κάτω από τα 38 δολ. το αργό- Πτώση 5,1%

Κάτω από τα 38 δολ. το αργό- Πτώση 5,1%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη σκιά του σκεπτικισμού που προκάλεσε η ανακοίνωση, και κατόπιν η έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο, αντίστοιχα. Σημαντικό «βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού, ήταν και οι εκτιμήσεις ότι η αυριανή ανακοίνωση σχετικά με τα αποθέματα του θα καταδείξει ανοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 εβδομάδων. Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου διαπραγματεύτηκε στα 37,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 5,1%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε ανοδο που αγγιξε ακόμα και το 5,7%. Συνολικά από την αρχή του έτους η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει κατά 14%, ενώ σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται στο -61%.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 45,88 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 14 cents. Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Απριλίου για το αργό είναι κατά 6 δολάρια το βαρέλι υψηλότερη από αυτή του Μαρτίου.

Από τη μεριά των αναλυτών εκτιμάται αύριο ότι θα ανακοινωθεί αύξηση των αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης θα διαμορφωθούν κατά 500.000 βαρέλια υψηλότερα.

Όσον αφορά το πακέτο που ανακοινώθηκε από τον νέο Υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, Τ. Geithner, οι αγορές αντέδρασαν με μαζικές ρευστοποιήσεις, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά του αργού, η οποία από το καλοκαίρι ακολουθεί την πορεία της κρίσης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |