Tuesday, February 10, 2009

''Πακέτα'' ρευστοποιήσεων στη Wall

''Πακέτα'' ρευστοποιήσεων στη Wall

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,62% στις 7.888,48 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 4,20% στις 1.524,73 μονάδες και τέλος ο S&P 500 έκλεισε στις 827,18 μονάδες με πτώση 4,91%. Στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας έκλεισε η Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 2,19% σημείωσε ο FTSE 100 στις 4.213,08 μονάδες ενώ την ίδια ώρα στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε κατά 3,64% χαμηλότερα στις 3.020,75 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 3,46% στις 4.505,54 μονάδες. «Βουτιά» στη Wall Πραγματικό «κατρακύλισμα» κατέγραψαν οι δείκτες των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, μετά την έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο. Οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές ράλι ρευστοποιήσεων σαν να ανέμεναν κάτι περισσότερο από το δίδυμο Obama- Geithner, οι οποίοι μεταξύ αλλων, δέχτηκαν την υποστήριξη του προέδρου της Fed, Ben Bernanke. Διάχυτη ήταν η ανησυχία ότι οι παγκόσμιες κυβερνητικές προσπάθειες προς αναστροφή του αρνητικού κλίματος δε φαίνονται ικανές να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς το τεράστιο πακέτο που σχεδίασε η αμερικανική κυβέρνηση έγειρε φόβους για διπλασιασμό του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Το κλίμα δυσχέρανε και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η οικονομία των ΗΠΑ βαίνει σε "ολοκληρωτική κρίση", καθώς και η δυσαρέσκεια των επενδυτών για την έλλειψη λεπτομερειών στην ανακοίνωση του σχεδίου από τον Geithner.

. Πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκαν η Bank of America, η οποία υποχώρησε κατά 13%, και η Principal Financial Group, η οποία «κατρακύλησε» 31%, καθώς οι ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρία ασφαλίσεων ζωής υποδεικνύουν ότι απαιτείται αύξηση κεφαλαίου.

Απώλειες άνω του 3% σημείωσαν οι μετοχές των FedEx και Hartford Financial Services, μετά τις προειδοποιήσεις Ομπάμα για επιτάχυνση της οικονομικής ύφεσης Η Time Warner υποχώρησε κατά 6,7%, μετά την υποβάθμιση της από τη Sanford C. Bernstein & Co., σε «market perform» από «outperform».

Στο -4,4% βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος, μετά την πλήρη αναστροφή του κλίματος στην αγορά του αργού, το οποίο, αν και ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε κατά 5,7%, τελικά έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,1%.

Από την άλλη, σημαντικά κέρδη 4,2% αποκόμισε η μετοχή Qwest Communications η οποία ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στο ''κόκκινο'' η Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από μια θετική πορεία τριών συνεδριάσεων, σαφώς επηρεασμένα από τα αμερικανικά δρώμενα, σχετικά με το πακέτο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Κατά 1,3% υποχώρησε και η Samsung, η οποία λαμβάνει το 14% των πωλήσεων της από την Αμερική ενώ πτωτικά κατά 1,6% κινήθηκε και η Toyota, καθώς ανάλογη πορεία ακολουθεί η ζήτηση σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Ισχυρές απώλειες 7,7% σημείωσε η μετοχή της Kazakhmys, της μεγαλύτερης εταιρίας ορυχείων του Καζακστάν, ηγούμενη των ρευστοποιήσεων των εταιριών παραγωγής εμπορευμάτων. Απώλειες κατέγραψε και η BHP Billiton.

Πτωτικά κατά 3,1% κινήθηκε η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής της Σκανδιναβίας, μετά την ανακοίνωση περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες 6 μέρες υποχώρησε ο MSCI World, στο -0,3%, ενώ συνολικά το μήνα αυτό έχει σημειώσει κέρδη 3,9% και το 2008 οι συνολικές απώλειες του δείκτη ανήλθαν στο 42%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970. Κάμψη 2% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, «ψαλιδίζοντας» τα κέρδη που έχει καταγράψει μέχρι τώρα το 2009.

Απώλειες 4,2% σημείωσε η Volvo, με τη σύσταση για τις μετοχές της εταιρίας να υποβαθμίζεται σε «sell» από «hold» από τη Citigroup, περικόπτοντας τα κέρδη της τάξης του 5,4% που σημειώνει η σουηδική εταιρία από την αρχή της χρονιάς.

Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η UBS, μετά τις ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2009. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, Marcel Rohner δήλωσε ότι η UBS θα επιστρέψει στην κερδοφορία αφότου λάβει πακέτο διάσωσης από την ελβετική κυβέρνηση έτσι ώστε να διαχωρίσει τα τοξικά της κεφάλαια.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ζημιές 6,9 δισ. δολαρίων εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω των μεγάλων διαγραφών στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |