Tuesday, February 10, 2009

Εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά ...

Εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά ...


Με 61 ψήφους υπέρ και 37 κατά ''πέρασε'' το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για την πρώτη νομοθετική νίκη του προέδρου, αφού το Κογκρέσο έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία τάχιστα. Το επόμενο στάδιο για την τελική εφαρμογή του σχεδίου είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ως προς το ποια θα είναι η τελική μορφή του σχεδίου. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο Ομπάμα αναλαμβάνει διαιτητικό ρόλο.Bernanke: Η Fed στηρίζει τα κυβερνητικά πακέτα

Τη στήριξη του στα κυβερνητικά πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έδωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, σε ομιλία του που ακολούθησε την έγκριση του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα χορηγήσεων της Fed θα λειτουργήσει για την καλύτερη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποκατασταθεί η ροή χρήματος και να επιτευχθεί η απαιτούμενη σταθερότητα του συστήματος. Επιπλέον, ο Bernanke, ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της Fed, όπως αυτή της αγοράς προβληματικών ενυπόθηκων δανείων, έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα, σε μια περίοδο όπου η οικονομία βάλλεται από πολλούς παράγοντες (εταιρικά αποτελέσματα, μακροοικονομικά στοιχεία, κ.α.).

Γκάιθνερ: «Χρήμα, χρόνος και ρίσκο» το τίμημα του πακέτου

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας , Timothy Geithner αποκάλυψε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον την ευρέως φάσματος «επίθεση» που σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιώντας ότι η κυβερνητική στρατηγική «θα στοιχίσει χρήματα, θα πάρει χρόνο και θα εμπεριέχει ρίσκο». «Το χρηματοοικονομικό σύστημα βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της ανάκαμψης και στόχος είναι να αντιστρέψουμε αυτή την επικίνδυνη δυναμική», τόνισε. «Χωρίς πιστώσεις οι οικονομίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν και αυτή τη στιγμή κρίσιμα τμήματα του χρηματοοικονομικού μας συστήματος νοσούν βαριά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ παρουσίασε σχέδιο τριών τριών σημείων με στόχο την «αναθέρμανση των πιστώσεων» την «κάθαρση και ενίσχυση των τραπεζών», καθώς και την «παροχή ζωτικής βοήθειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρών επιχειρήσεων».

Ο Γκάιθνερ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού με μεικτά, δημόσια και ιδιωτικά, κεφάλαια, που σε αρχική φάση θα διαθέτει 500 δισ. δολάρια, για την επανεξαγορά των κλυδωνιζόμενων ενεργητικών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών. Επίσης ανακοινώθηκαν νέες ενισχύσεις προς τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ανάγκη. Το αμερικανικό κράτος θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια για να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων που οι δικαιούχοι τους αδυνατούν να αποπληρώσουν, προκειμένου να τους επιτραπεί να διατηρήσουν το ακίνητό τους.

Το πακέτο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να στοιχίσει 1,5 τρις δολάρια. Οι προειδοποιήσεις του Υπουργού για το κόστος του προγράμματος ήρθαν να ακολουθήσουν τις χθεσινές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι η κυβέρνηση αναζητά ακόμη περισσότερα χρήματα για την αύξηση του πακέτου. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη περίπου 1,5 δις. δολαρίων σε νέα δάνεια και στη διαχείριση προβληματικών κεφαλαίων. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και χρειάζεται ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αποτραπεί η κατάρρευσή του, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας

Όσον αφορά την αρχική προσπάθεια διάσωσης στην οποία είχε και ο ίδιος συμμετάσχει από την προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, ο Γκάιθνερ σχολίασε ότι ήταν «ουσιαστική» αλλά και «ανεπαρκής». «Στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα, το 40% του δανεισμού σε ιδιώτες ήταν διαθέσιμο επειδή το κοινό αγόραζε δάνεια, τα άθροιζε και τα πωλούσε», εξηγεί ο Γκάϊτνερ. «Τώρα, όμως, που η ζωτική αυτή πηγή δανεισμού είναι παγωμένη, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα εάν δεν δώσει πνοή στις αγορές τιτλοποίησης για τα «τοξικά» δάνεια προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις-μικρές και μεγάλες».

REPORTER.GR

No comments:

Share |