Wednesday, February 11, 2009

Βουτιά 72% στα ακίνητα

Βουτιά 72% στα ακίνητα


Τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων ετών παρουσιάζει η δραστηριότητα στα ακίνητα στις αρχές του 2009, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch. Τα στοιχεία από τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον Ιανουάριο στο Κτηματολόγιο αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο το «πάγωμα» που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ετήσια μείωση 72% τον Ιανουάριο, έναντι μείωσης 65% το Δεκέμβριο και 60% το Νοέμβριο.


Οι συνολικός αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο έφθασε τα 452 έναντι 1615 τον περσινό Γενάρη. Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά επιδεινώθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες. Το Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσει η νέα φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης, είχαν κατατεθεί στο κτηματολόγιο 1157 πωλητήρια έγγραφα. Τον Οκτώβριο ο αριθμός των εγγράφων μειώθηκε στα 1016, το Νοέμβριο στα 782 και το Δεκέμβριο στα 624.

Η δραστική μείωση της δραστηριότητα στον κλάδο είναι εμφανής παντού, ακόμα και στη Λεμεσό, όπου η ζήτηση φέρεται να συντηρείται σε κάποιο βαθμό από αγορές Ρώσων επιχειρηματιών. Η ετήσια μείωση στη Λεμεσό περιορίζεται στο 50%, ενώ στις άλλες επαρχίες κυμαίνεται μεταξύ 70-80%.


Η συρρίκνωση της κινητικότητας στον κλάδο απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, αφού αποτελεί σημαντική πηγή εισοδημάτων για το κράτος. Το κράτος εισέπραξε €470 εκ. το 2007 και €300 εκ. το 2008 από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Η μείωση 35% που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις από το συγκεκριμένο φόρο είναι συγκρίσιμη με τη συνολική ετήσια μείωση στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο το 2008, η οποία έφθασε το 31%.

Για αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται στον ευρύτερο κλάδο κατασκευών, η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να παραχωρήσει γύρω στα €200 εκ. για αγορά κατοικιών από χαμηλά αμειβόμενους.

Παράγοντες του κλάδου, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. «Τα επιπλέον μέτρα που έχει πάρει το κράτος στον τομέα της οικονομίας περιλαμβανομένων και των κινήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσουν αλλά δεν είναι αρκετά και η κτηματαγορά χρειάζεται περισσότερη στήριξη», αναφέρει σε σημείωμα που απέστειλε χθες στη StockWatch, ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Λευκωσίας, Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μειώσεις σχετικών φορολογιών, επιχορήγηση €50 χιλ. για αγορά πρώτης κατοικίας και κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας των τραπεζών για προσφορά ευνοϊκότερων όρων δανεισμού στους επιχειρηματίες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, παρά τη μείωση της ζήτησης, οι τιμές διατηρούνται στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, και πιέζονται στις υπόλοιπες περιοχές, λόγω των πωλήσεων Βρετανών σε τιμές 25% πιο κάτω από τις τιμές αγοράς.

Ως γνωστό, οι τέσσερις διαφορετικές σφυγμομετρήσεις της StockWatch, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, αποτυπώνουν τη γενική εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι υπάρχουν σημαντικές, διψήφιες μειώσεις στις τιμές σε όλες τις επαρχίες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |