Wednesday, February 11, 2009

Ολυμπιακή: Απόφαση για MIG μέχρι 15 Μαρτίου

Ολυμπιακή: Απόφαση για MIG μέχρι 15 Μαρτίου


Με στόχο να έχει περάσει υπό τον έλεγχο της ΜIG έως τις 15 Μαρτίου η Ολυμπιακή, άρχισαν χθες σε καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και του Ομίλου Μarfin για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και έγινε παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου παρακολούθησης. Οι σύμβουλοι της MIG, οι οποίοι υπέγραψαν ρήτρα εμπιστευτικότητας, πρότειναν να χωριστούν σε επιμέρους επιτροπές για την επίσπευση της διαδικασίας. Ο Όμιλος Marfin εμφανίζεται αποφασισμένος να επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και των τριών εταιρειών του εθνικού μας αερομεταφορέα, ενώ ο επικεφαλής του Ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίζεται να έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της Ο.Α.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης


Δηλώσεις του υπ. Μεταφορών για την Ολυμπιακή.
«Δεν πρόκειται για αποκρατικοποίηση μίας ημέρας», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής, καθώς και για την πρόταση της ΜIG.

«Εμάς μας ενδιαφέρει μια υγιής, αποτελεσματική αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και αυτό επιδιώκεται με τη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν 15 με 20 ημέρες. Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για τη διαφοροποίηση της διαδικασίας σε σχέση με αυτή που είχε εγκρίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παραμένει η πρόσκληση

Πάντως, παράλληλα με τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, από την κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ η ανοικτή πρόσκληση για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις προς όποιον επιχειρηματία ή άλλον επιχειρηματικό όμιλο το επιθυμεί, να δηλώσει δημοσίως ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει στον εθνικό μας αερομεταφορέα, αποκτώντας εν μέρει ή εν συνόλω την Ολυμπιακή.

Σε πρώτη φάση, η MIG δείχνει διατεθειμένη να πληρώσει τις κατ' ελάχιστον αποτιμήσεις του πτητικού έργου (45,7 εκατ. ευρώ), της επίγειας εξυπηρέτησης (44,8 εκατ. ευρώ) και της τεχνικής βάσης (16,7 εκατ. ευρώ), δηλαδή 107,2 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, δείχνει διατεθειμένη να δαπανήσει άλλα 100 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης.

Διευκρινίζεται ότι, η MIG δεν είναι υποχρεωμένη να εξαγοράσει τα ιδιόκτητα αεροσκάφη των Ο.Α., τα οποία έχουν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 90,3 εκατ. ευρώ, όπως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της επίγειας εξυπηρέτησης (έχουν αποτιμηθεί στα 25,07 εκατ. ευρώ) και τα αντίστοιχα της τεχνικής βάσης (3,84 εκατ. ευρώ).

Αισιόδοξος ο ΥΜΕ

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με στόχο την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Ελέγχου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πρόγραμμα επισκέψεων στους χώρους δουλειάς, στους χώρους των εργαζομένων, όπου παρακολουθούμε από κοντά και ενημερωνόμαστε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φορέων που επιβλέπουμε, αλλά και για όλα τα άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από πλευράς μας, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και κάθε εργαζόμενο να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, αλλά και να αναπτύξουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών μας», δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής του ο κ. Στυλιανίδης.

Η ΟΣΠΑ

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ΟΣΠΑ εκφράζουν την πάγια θέση τους για δημόσια, ενιαία Ολυμπιακή, με εξαίρεση τους πιλότους που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Να σημειώσουμε τέλος ότι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Α. (Σ.Ε.Ο.Α.Ε), έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διεκδικώντας την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή της άδειας και του επιδόματος αδείας για το 2008 στους απολυμένους συμβασιούχους και καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |