Wednesday, February 11, 2009

«Συγγνώμη, εσείς κύριε πώς ήρθατε;»

«Συγγνώμη, εσείς κύριε πώς ήρθατε;»

Όταν λαμβάνεις 165 δις. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να είσαι διαθέσιμος να καταθέσεις όταν το απαιτεί το Κογκρέσο. Αυτό ισχύει για την περίπτωση οκτώ διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών οίκων που έλαβαν κυβερνητική βοήθεια από το πρώτο μέρος του προγράμματος TARP. Οι CEOs έρχονται σήμερα στη δύσκολη θέση να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ίδιοι στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ειδικότερα, ενώπιον της House Financial Services Committee τίθενται σήμερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Bank of New York Mellon, State Street, Morgan Stanley και Wells Fargo.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ακροάσεις θα μείνουν στην ιστορία από τη σκληρή γλώσσα που αναμένεται να τους απευθυνθούν τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς κατηγορούνται ότι ήταν απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για πιστωτικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Οι νομοθέτες καλούνται να τους θέσουν ερωτήματα όπως το πώς δαπάνησαν τα χρήματα που τους δόθηκαν από το TARP, ποια μέτρα έλαβαν οι ίδιοι για μια υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης, τι ποσό εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα αγγίξουν οι ζημιές και οι διαγραφές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αλλά και την καίρια ερώτηση του πώς έφτασαν στην Ουάσιγκτον για να παρευρεθούν στην ακρόαση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εξοργιστεί ότι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford, General Motors και Chrysler ναύλωσαν πανάκριβα τζετ για να μεταβούν στην Ουάσιγκτον και να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου, υιοθετώντας προκλητική στάση εν μέσω της κρίσης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |