Wednesday, February 11, 2009

ΗΠΑ: Δεσμεύονται για το TARP οι τραπεζίτες

ΗΠΑ: Δεσμεύονται για το TARP οι τραπεζίτες

Κοινή υπερασπιστική γραμμή υιοθέτησαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών στις καταθέσεις τους σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι επικεφαλής των οκτώ μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή, τόνισαν ότι η κυβερνητική βοήθεια που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα τους επέτρεψε να δανείσουν επιπλέον κεφάλαια στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ακροαματικής διαδικασίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Barney Frank κάλεσε τα στελέχη να συνεργαστούν με την Επιτροπή. Στην επιτροπή καταθέτουν οι επικεφαλής των Citigroup Inc, Bank of America Corp, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp και State Street Corp. που έλαβαν τα πρώτα 125 δισ. δολ. από το πρόγραμμα για την διάσωση του τραπεζικού τομέα συνολικού ύψους 700 δισ. δολ.

Ανοίγοντας τον κύκλο των καταθέσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein υπογράμμισε ότι η τράπεζα “χρησιμοποιεί ενεργά τα κεφάλαια που δέχτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση”, ενώ από την πλευρά του ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon διευκρίνισε ότι η εταιρεία του δεν επεδίωξε κυβερνητική βοήθεια. Σημείωσε παράλληλα ότι η JPMorgan Chase συνεχίζει να χορηγεί δάνεια παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και ότι ο όγκος του δανειακού της χαρτοφυλακίου παραμένει ισχυρός.

Ο επικεφαλής της Bank of America, Kenneth Lewis δήλωσε ότι χωρίς την κυβερνητική βοήθεια οι τράπεζες θα είχαν περιορίσει περαιτέρω τον δανεισμό τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα του θα αποπληρώσει το συντομότερο δυνατό τα κεφάλαια που δανείστηκε από το TARP. Εξέφρασε την εκτίμηση του ότι ο τραπεζικός τομέας θα ξεπεράσει την κρίση ωστόσο θα βγει συρρικνωμένος από αυτήν, ενώ χαρακτήρισε “άδικες” ορισμένες από τις κατηγορίες που αποδίδονται στις τράπεζες.

Σημείωσε επίσης ότι κατά το δ΄ τρίμηνο η τράπεζα δάνεισε περίπου 59 δισ. δολ. σε εμπορικά δάνεια, 7 δισ. δολ. σε δάνεια στο χώρο του real estate, 45 δισ. δολ. σε ενυπόθηκα δάνεια και 8 δισ. σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Ο CEO της New York Mellon, Robert Kelly επισήμανε ότι από τα 3 δισ. δολ. που δέχθηκε σε κυβερνητική βοήθεια, η τράπεζα αγόρασε χρεόγραφα ενυπόθηκων δανείων 1,7 δισ. δολ. επιπλέον 900 εκατ. δολ. σε χρεόγραφα χρέους ενώ διέθεσε 400 εκατ. δολ. για τον διατραπεζικό δανεισμό μεταξύ υγιών ιδρυμάτων. "Είμαστε και θα παραμείνουμε απόλυτα διαφανείς αναφορικά με τη χρήση των κεφαλαίων", συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της Morgan Stanley, John Mack δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πολλά για να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη του κοινού ενώ διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι τα κεφάλαια του TARP δεν χρησιμοποιήθηκαν στις αποζημιώσεις των στελεχών ή για την καταβολή μπόνους.

Τέλος ο επικεφαλής της Citigroup, Vikram Pandit τόνισε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να παραδεχθεί ότι το παλαιό μοντέλο δεν λειτουργεί πια, ενώ δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που εξασφάλισε από το TARP μόνο για τους σκοπούς που αυτά χορηγήθηκαν. Χαρακτήρισε επιπλέον “αδύναμη” τη ζήτηση για δάνεια κατά το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |