Wednesday, February 11, 2009

Πρωτοβουλίες για την επαναφορά του short selling

Πρωτοβουλίες για την επαναφορά του short selling

Η μεγάλη υποχώρηση της αξίας συναλλαγών σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου προβληματίζει τις διοικήσεις τους για αυτό και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια να επαναφέρουν τις ανοικτές πωλήσεις (short selling).

Η απαγόρευση του short selling, όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αφού οι τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο δεν γλίτωσαν από την απαξίωση.

Δεδομένου λοιπόν ότι το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στις τάξεις των θεσμικών, οι διοικήσεις των χρηματιστηρίων μέσω των παγκοσμίων οργάνων τους, συζητούν το ενδεχόμενο επαναφοράς του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλο, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, εξετάζεται αυτή την περίοδο από την Παγκόσμια Ένωση Χρηματιστηρίων η σύνταξη ενός διαβήματος ώστε οι κυβερνήσεις και οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς των χωρών να άρουν την απαγόρευση του short selling.

Xθες μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Ecofin υπήρξε ανταλλαγή απόψεων των υπουργών οικονομίας για το short selling με πρωτοβουλία της Ολλανδίας.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η απαγόρευση του short selling ισχύει μέχρι την 31.5.2009. Ακριβή στοιχεία για το τζίρο που ενδεχομένως να «δώσει» η επαναφορά του μέτρου δεν υπάρχουν αλλά εκτιμάται ότι η αύξηση των συναλλαγών σε ημερήσια βάση δεν θα ξεπεράσει το 10% - 15%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |