Thursday, April 21, 2011

Μ. Βρετανία: Απρόσμενα ισχυρές οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο


Μ. Βρετανία: Απρόσμενα ισχυρές οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Απρόσμενα ισχυρές ήταν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, κυρίως λόγω της απόδοσης των γειτονικών και μικρών καταστημάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πτώση. Παράλληλα, ήταν υψηλότερες των εκτιμήσεων σε ετήσια βάση, αυξημένες κατά 1,3%.

Η ετήσια άνοδος σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι στον περυσινό Μάρτιο συμπεριλαμβανόταν το σαββατοκύριακο του Πάσχα, το οποίο φέτος είναι τον Απρίλιο.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μηνιαία πτώση της τάξης του 0,4% και ετήσια άνοδο κατά 1,1%.

Σύμφωνα με την ONS, υπήρξαν ενδείξεις πως η απόδοση των μικρών καταστημάτων ξεπέρασε εκείνη των μεγάλων πολυκαταστημάτων το Μάρτιο, οδηγώντας το μέγεθος των συνολικών πωλήσεων υψηλότερα. Επιπλέον, αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις μέσω internet.

Κάποια μη επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση αυτή αποδίδεται σε περιβαλλοντικές ανησυχίες, με τους καταναλωτές να θεωρούν τις αγορές μέσω internet «πράσινο» τρόπο να αγοράσουν αγαθά. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, επίσης, ενθάρρυναν κάποιους να προχωρήσουν σε αγορές σε τοπικά καταστήματα παρά να οδηγήσουν σε πιο μακρινά πολυκαταστήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ONS.



source: capital.gr

No comments:

Share |