Thursday, April 21, 2011

Τα σενάρια για αναδιάρθρωση των Citi, Goldman και JP Morgan


Τα σενάρια για αναδιάρθρωση των Citi, Goldman και JP Morgan


Με τα κατάλληλα μέτρα και με ένα haircut 40% (και γρήγορα), μπορείτε να επιτύχετε ένα βιώσιμο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σχολιάζει η Citigroup σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία και τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut?». Όπως σχολιάζει ο οίκος, υπάρχουν περαιτέρω πτωτικά ρίσκα για την οικονομία καθώς το υψηλό εργατικό κόστος συνεχίζει να πλήττει την ανάκαμψη των εξαγωγών.

Προσθέτει δε πως για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση, έχει αρκετά όπλα στη διάθεσή της. Περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και σίγουρα ένα haircut. «Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup.

Δηλώνει ακόμη πως όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο θα είναι, καθώς μόλις οι κάτοχοι ομολόγων αντιληφθούν πλήρως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το haircut, θα θέλουν να «επισπεύσουν» τι γεγονός όσο περισσότερο γίνεται. Προειδοποιεί μάλιστα πως αφήνοντας το haircut για πιο μετά, σημαίνει μεγαλύτερο haircut για την μείωση ίδιου ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ.

Ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από το 10,9% που είναι τώρα, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί το 7% στο CET1. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου θα επιφέρει dilution 20% στους τίτλους των μετόχων το 2012. Οι Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μοιάζουν περισσότερο ευάλωτες σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σε ένα ενδεχόμενο haircut, περισσότερο θα επηρεαστούν οι τράπεζες σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, με την επίδρασή τους στο Tier 1 να διαμορφώνεται στις 8-11 μονάδες βάσης σε αυτές τις τρεις χώρες. Συστήνει μάλιστα underweight για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί τις αξιολογήσεις, και μειώνει τις τιμές στόχους. Αγαπημένη επιλογή παραμένει η Τράπεζα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή στόχο για την Αγροτική Τράπεζα σε 0,25 από 0,50 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,25 από τα 3,50 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,75 από τα 1,35 ευρώ, για τη Eurobank στα 4 από τα 4,50 ευρώ, για το ΤΤ στα 2,25 από τα 2,50 ευρώ, για την Marfin στα 0,95 από τα 1,08 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, η Citigroup αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ 3,3% (εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 3%), και συρρίκνωση 1,4% το 2012 (η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 1,1%).

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν αρνητικές, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι εξαγωγές συνεχίζουν να υποχωρούν καθώς το υψηλό εργατικό κόστος τις κάνει μη ανταγωνιστικές. «Η απουσία ενός ανεξάρτητου νομίσματος σημαίνει ότι τα εργατικά κόστη πιθανότατα θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο».

Εξάλλου, σε ξεχωριστή ανάλυσή της η Citigroup με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy και ημερομηνία 20 Απριλίου, επισημαίνει ότι παραμένει ανήσυχη για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις δημοσιονομικές τάσεις σε διάφορες αναπτυγμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία κα Ισπανία) βραχυπρόθεσμα.

«Θεωρούμε ότι η πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους με τον καιρό, είναι υψηλή για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για την Ισπανία, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι δημοσιονομικής παρέκκλισης είναι μεγαλύτεροι, όσο περνάει ο καιρός, από ό,τι αποτιμούν τώρα οι αγορές», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ακόμη, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αυτού του χρόνου και του επομένου, αναμένοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012. Επίσης, εκτιμά πως οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιθανό να μην επιτευχθούν, καθώς τα έσοδα παραμένουν χαμηλά.

Εθελοντική αναδιάρθρωση το 2012 βλέπει η Goldman Sachs

Εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πιθανότατα το 2012, προβλέπει η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζει, η εκτίναξη των ελληνικών CDS υψηλότερα των 1.300 μονάδων βάσης, που σηματοδοτεί υψηλό όλων των εποχών, αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για την αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Εκτιμά δε ότι ενδεχόμενο haircut 20%-60% του ελληνικού χρέους, αντιστοιχεί σε πλήγμα 13-41 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Για τον ευρωπαϊκό κλάδο, το ποσό είναι μικρό και αντιστοιχεί στο 1%-3% του συνολικού Tier 1. Αλλά για τις ελληνικές τράπεζες, η επίδραση θα ήταν της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26%-80% του συνολικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών και στο 50%-160% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες θα ζητήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν πιθανές ζημιές από μια θεωρητική αναδιάρθρωση. Καταλήγει ακόμη ότι ο πρώτος γύρος αποδόμησης των κεφαλαίων από την ελληνική αναδιάρθρωση, θα είναι «δεινός» για τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα ακόμη με επίσημα στοιχεία αλλά και με εκτιμήσεις της, το 60% (60,2 δισ. ευρώ) του ελληνικού χρέους έχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, το 19% (18,7 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε γερμανικές, το 9% (9,6 δισ. ευρώ) σε γαλλικές, το 7% (6,6 δισ. ευρώ) στις Κάτω Χώρες, το 2% (1,7 δισ. ευρώ) σε ιταλικές, το 1% (1,4 δισ. ευρώ) σε βρετανικές, το 1% (1,3 δισ. ευρώ) σε πορτογαλικές, το 1% (0,7 δισ. ευρώ) σε αυστριακές, και 0,5 δισ. ευρώ οι ισπανικές, 0,2 δισ. ευρώ οι σκανδιναβικές.

Μια αναδιάρθρωση θα είχε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο
Την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, επισημαίνει η JP Morgan σε ανάλυσή της με ημερομηνία 21 Απριλίου. Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα ήταν διπλός.

Πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα στη χώρα ώστε να αποδείξει ότι είναι σε δημοσιονομική τροχιά και συρρικνώνει το έλλειμμα της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση. «Οι αρχές δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από τα δύο μέτωπα». Πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση «δεν σε πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτικό μονοπάτι».

Σε όρους πιστωτικής αγοράς, εάν είσαι μια εταιρεία που χαλάς λεφτά, η διαχείριση των υποχρεώσεών σου δεν πρόκειται να σε βοηθήσει και πολύ, σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan. Συμπληρώνει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα είχε κάποιο ρόλο να παίξει στο να βοηθήσει την Ελλάδα με τα δημοσιονομικά της ζητήματα. «Από πιστωτικής πλευράς, ίσως θεωρούμε την Ελλάδα ως μια «κακή» εταιρεία με κακή κεφαλαιακή δομή. Κανονικά, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες εταιρείες χρεοκοπούν. Ωστόσο, δεν σημαίνει πάντα ότι έτσι συμβαίνει».

Με την ίδια λογική, δεν θεωρεί πως ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί να συνεχίσει επ άπειρο, καθώς εκτός από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Για αυτό δεν θεωρεί και εντελώς μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη χρέους από τους κατόχους ομολόγων.

Και σημειώνει πως «το report αυτό δεν έχει σκοπό να δηλώσει ότι μια αναδιάρθρωση θα συμβεί άμεσα ή ότι πρέπει να προτρέχουμε για τις προσπάθειες της Ελλάδας να συγκρατήσει το έλλειμμά της. Είναι απλώς μια αναγνώριση ότι η αναδιάρθρωση έχει κάποιο ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον όπου οι γραμμές μεταξύ του ρίσκου ρευστότητας και του ρίσκου χρεοκοπίας έχουν μπερδευτεί εντελώς. Ειλικρινά, όταν δεν έχεις πρόσβαση στις αγορές, είναι το ίδιο πράγμα».


source: capital.gr

No comments:

Share |