Thursday, June 18, 2009

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 7,2% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 7,2% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας


Στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα συμβουλεύοντας τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να καθυστερήσουν έως το 2010 να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης που ενδέχεται να χρειαστεί η τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,2% φέτος, από 6,5% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα κατά την τριμηνιαία της έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα στο Πεκίνο. Ωστόσο, ανέφερε, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για σημαντική ανάπτυξη, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης μέσα στο έτος προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε επίσης ότι «δεν είναι απαραίτητο και ίσως δεν είναι σωστό» για την Κίνα να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη στήριξη της οικονομίας το τρέχον έτος. Η κατανάλωση πιθανόν να μειωθεί ωθώντας χαμηλότερα τους μισθούς και την ανεργία και η Κίνα θα πρέπει «να αφήσει χώρο για την οικονομική πολιτική στήριξης το 2010» σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία αλλάξει πορεία προς το χειρότερο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα που ιδρύθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για την καταπολέμηση της φτώχειας είπε «ίσως χρειαστεί χρόνος» πριν το νόμισμα της Κίνας καταστεί ισχυρό νόμισμα για αποθέματα.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 6,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με πέρυσι, και με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1999. Η οικονομία σταθεροποιήθηκε, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα και θα απορροφήσει πλήρως το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 585 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν για έβδομο μήνα και στα επίπεδα ρεκόρ του 26,4$ τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η τράπεζα είπε επίσης ότι το συνολικό εμπόριο φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε επίσης ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι στο 4,9% του ΑΕΠ φέτος, από 3% που προέβλεπε η Κίνα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |