Thursday, June 18, 2009

HB: Ψάχνει «ασπιρίνη» για Ελλάδα

HB: Ψάχνει «ασπιρίνη» για Ελλάδα


Νέους πονοκεφάλους δημιουργούν στην Ελληνική Τράπεζα οι οικονομικές περιπέτειες ελληνικής τεχνικής εταιρείας, στην οποία η κυπριακή τράπεζα δάνεισε το ποσό των €33 εκ.

Χθεσινό δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή», φέρει την Ελληνική να έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία ΛΑΜΚΟ με δάνειο €33 εκ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία παρουσιάζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα πυροδοτώντας συζητήσεις για την πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα, που την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνα.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στην Ελλάδα ανέρχεται στο €1,1 δισ. και αποτελεί το ένα πέμπτο περίπου του συνόλου.

Η ελληνική εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες που φέρουν την περίπτωση της ΛΑΜΚΟ να προκαλεί διοικητικές αναταράξεις στην τράπεζα και να εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγών στη διοικητική της πυραμίδα. Τα σενάρια κάνουν επίσης λόγο για περιορισμό των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση του θέματος ακολουθεί τις δηλώσεις προ ημερών του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομου Β’, στη StockWatch ότι χρειάζεται μια «πιο σωστή και λελογισμένη διοίκηση της τράπεζας». Η Εκκλησία, που κατέχει έμμεσα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, άφησε σκιές για τη διοίκηση της Τράπεζας.

Η Τράπεζα είχε ζημιές €12,8 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2009, λόγω των προ φόρων ζημιών στην Ελλάδα, που ανήλθαν στα €14 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |