Thursday, June 18, 2009

Υπερδανεισμένοι οι developers

Υπερδανεισμένοι οι developers


Έξι δισεκατομμύρια ευρώ διοχέτευσαν οι τράπεζες μέχρι το τέλος Μαρτίου για χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο συγκεκριμένος κλάδος, που σήμερα παρουσιάζει έντονα σημάδια ύφεσης, απορρόφησε το μεγάλο μέρος των δανείων που παραχώρησαν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο. Τα ποσά που παραχωρήθηκαν για χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον κλάδο ακινήτων ξεπέρασαν ακόμα αυτά που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες.

Τα στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch η ΚΤ παραθέτουν με ακρίβεια το ύψος των δανειοδοτικών ανοιγμάτων που δημιουργήθηκαν σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας, αλλά και τα νέα δάνεια που απορρόφησε ο κάθε τομέας.


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ακινήτων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2009, οι τράπεζες είχαν παραχωρήσει στο λαβωμένο αυτό κλάδο δάνεια €5,9 δισ., διοχετεύοντας μέσα σε ένα μόλις χρόνο €3,1 δισ. σε νέα δάνεια σε επιχειρηματίες ανάπτυξης και σε μεσίτες. Τα συγκεκριμένα δάνεια, που παρουσιάζουν προς το παρόν χαμηλότερο ρυθμό καθυστερήσεων στην αποπληρωμή από ότι η ευρύτερη αγορά, αυξήθηκαν κατά 107%.

Οι επιτροπές δανειοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έδωσαν τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερη έμφαση και στον κατασκευαστικό κλάδο. Το ύψος των δανείων που παραχωρήθηκε στις κατασκευές έφθασε τα €3,9 δισ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 27% ή €0,8 δισ.

Οι τράπεζες ήταν πολύ πιο συντηρητικές με τον τομέα ξενοδοχείων και εστιατορίων, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με βραδύτερους ρυθμούς από ότι οι κατασκευές και τα ακίνητα. Το ύψος των δανειοδοτικών ανοιγμάτων των τραπεζών σε αυτό τον τομέα περιορίζεται στα €2 δισ., η δε αύξηση περιορίστηκε στο 7,3% ή €0,1 δισ.

Σε εταιρείες χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης είχαν δοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου δάνεια €2,3 δισ., 30% περισσότερα από ότι πέρσι. Στη βιομηχανία η αύξηση ήταν 20%.

Οι εταιρείες που ασχολούνται με τον ευρύτερο τομέα εμπορίου είχαν δάνεια €4,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2009, €0,7 δισ. περισσότερα από ότι πέρσι. Ο τομέας αυτός, που είναι σημαντικός για την κατανάλωση, αύξησε το δανεισμό του κατά 19,2%.

Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζεται στους διάφορους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο δανεισμός των ιδιωτών αυξήθηκε με ρυθμό 9%. Το σύνολο των δανείων των κυπριακών νοικοκυριών έφθασε τα €17,3 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση €1,4 δισ. σε σύγκριση με πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |