Wednesday, December 30, 2009

ΔΝΤ: Έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί


ΔΝΤ: Έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό κριθεί απαραίτητο, υπογράμμισε ο Marek Belka, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος στο Διεθνή Οργανισμό. Ο ίδιος πιστεύει ωστόσο, πως η χώρα μας είναι σε θέση να λύσει από μόνη της τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

“Εξαρτάται από το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ελλάδα το ζητήσει”, δήλωσε ο Belka σε συνέντευξη στο Dow Jones Newswires και πρόσθεσε πως η Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για τη στήριξη των χωρών που έρχονται στη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτών με έλλειμμα προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και χρέος άνω του 113% του ΑΕΠ φέτος και άνω του 120% το επόμενο έτος.

Ξεχωριστά, ο Belka εξέφρασε την αισιοδοξία του για το outlook των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2010, με την πολωνική οικονομία να θεωρείται ως η πιο ισχυρή.

Η Πολωνία, σύμφωνα με τον Belka, δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση του ελλείμματος τα προσεχή έτη, ενώ πιθανότατα το πολωνικό δημόσιο χρέος δεν θα υπερβεί το 50% του ΑΕΠ της χώρας το 2009.

Παράλληλα, το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ουγγαρία και οι χώρες της Βαλτικής είναι παραδείγματα χωρών που χρειάστηκε να εφαρμόσουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, θυσιάζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

capital.gr

No comments:

Share |