Wednesday, December 30, 2009

Ανησυχίες για πρόσθετο φόρο ακινήτων


Ανησυχίες για πρόσθετο φόρο ακινήτων


Αντιδράσεις σε developers και μεσίτες προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει το σύστημα φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας με στόχο την αύξηση των ετήσιων κρατικών εσόδων κατά €100 εκ.

Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων που εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, προς τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά €500 εκ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch φανερά ενοχλημένος εξέφρασε την αντίθεση του στο συγκεκριμένο μέτρο, τονίζοντας, ότι οι φορολογίες δεν επιβάλλονται χωρίς να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα.

«Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο χωρίς κίνητρα τότε θα μας βρει αντιμέτωπους», είπε για να προσθέσει την πεποίθηση ότι δεν θα εγκριθεί από τη βουλή ένα τέτοιο μέτρο.

Ο κ. Τοφαρίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πλήρως μετά που θα έχουν ξεκάθαρη ενημέρωση από τους αρμοδίους αναφορικά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου των μεσιτών Λευκωσίας, Κώστα Καδή ο οποίος επεσήμανε ότι τα ακίνητα βαρύνονται με έξι διαφορετικές φορολογίες όπως είναι ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών 20%, το τέλος στο συμβούλιο αποχετεύσεως, τον ΦΠΑ πάνω στις κατοικίες, το φόρος ένα τοις χιλίοις επίσης πάνω στην ακίνητη περιουσία, το δημοτικό τέλος, και το φόρο σε συμβούλια βελτιώσεως.

«Εάν επιβληθούν νέες φορολογίες τότε θα εξοντώσουν την αγορά των ακινήτων διότι οι developers θα μετακυλίσουν το κόστος των νέων φορολογιών πάνω στους αγοραστές» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά.

Ο κ. Καδής, εξέφρασε με τη σειρά του την ελπίδα να τύχουν καλύτερης ενημέρωσης από τους αρμοδίους όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρώην διευθυντής κτηματολογίου, Παναγιώτης Αργυρού, ο οποίος σήμερα απασχολείται στο γραφείο εκτιμητών Ηλία Δανού εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει επιπρόσθετα έσοδα μέχρι €100 εκ. από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με σημερινές τιμές αντί με τιμές του 1980 και με τους ίδιους συντελεστές φορολόγησης.

Ο κ. Αργυρού, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες εάν θα προλάβει η παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Παρόμοια κίνηση όπως αυτή που προωθεί η νυν κυβέρνηση εξήγησε ο κ. Αργυρού έγινε και το 1980 οπόταν και έγινε αναπροσαρμογή των φορολογιών στις τιμές του 1980 και όχι στην αξία των ακινήτων του 1912.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρού τίθεται και το ερώτημα για το ποσό που θα καρπωθούν τα δημόσια ταμεία από τη νέα αναπροσαρμογή των τιμών η κυβέρνηση διότι πέραν από τα μεταβιβαστικά και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τέλη εισπράττουν και οι δήμοι και κοινότητες ανάλογα με το που υπάγεται η ακίνητη περιουσία.

Επιπλέον επεσήμανε ότι ενδέχεται η κυβέρνηση μέσα από τις νέες ρυθμίσεις να αυξήσει το ποσό που εξαιρείται από τη φορολόγηση πώλησης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο ποσό είπε μπορεί να διπλασιαστεί.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την διαφωνία του στη συμπερίληψη των developers στο συγκεκριμένο μέτρο.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |