Wednesday, December 30, 2009

Η Ασία γίνεται η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις επενδυτικές τράπεζες

Η Ασία γίνεται η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις επενδυτικές τράπεζες


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Dow Jones)--Καθώς ο κόσμος παραπαίει λόγω της ύφεσης, οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από τις λειτουργίες τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, παράγοντας το 20% των προμηθειών τους από την περιοχή, σε σύγκριση με το 14% του 2008.

Οι βασικές δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού απέδωσαν 10,66 δισ. δολάρια σε προμήθειες το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Η αύξηση αποδίδεται στον κατακλυσμό από κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις των τραπεζών, όπως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η σημαντική αύξηση των αρχικών δημόσιων προσφορών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το μέγεθος των 10,66 δισ. δολαρίων, ενώ είναι μικρότερο από τα 11,32 δισ. δολάρια που κατέγραψαν οι επενδυτικές τράπεζες στην περιοχή το 2007 στα υψηλά της αγοράς, ήταν 53% μεγαλύτερο από τα 6,98 δισ. δολάρια του 2008. Αυτό το χρόνο, οι προμήθειες που προέρχονται από την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 82% ενώ εκείνες των αγορών της Βόρειας Ασίας, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα, σημείωσαν άνοδο 58%.

Το τέταρτο τρίμηνο ήταν το πιο έντονο σε δραστηριότητα όλων των εποχών για τις επενδυτικές τράπεζες με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,80 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τα 3,60 δισ. δολάρια που κέρδισαν οι τράπεζες στο τέταρτο τρίμηνο του 2006, λόγω των μετοχικών deals. Τα έσοδα περιλαμβάνουν μετοχικές συμφωνίες, συναλλαγές ομολόγων και συμβουλευτικές υπηρεσίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Οι τραπεζίτες ωστόσο εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι μόνο οι προσυμφωνημένες συναλλαγές μετοχών που θα κυριαρχήσουν.

“Η μεταστροφή που βιώσαμε προς τις κεφαλαιαγορές πρέπει να γίνει πιο έντονη καθώς το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και υπάρχουν περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης”, τόνισε ο Matthew Hanning, αναλυτής της UBS για την επενδυτική τραπεζική στην Ασία.

Για το τρέχον έτος έως τις 18 Δεκεμβρίου, η Nomura Holdings βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των προμηθειών επενδυτικής τραπεζικής για δεύτερο διαδοχικό χρόνο, με έσοδα 1,31 δισ. δολάρια, αφήνοντας αρκετά πίσω τον δεύτερο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η UBS κερδίζοντας 724 εκατ. δολάρια σε προμήθειες αυτό το έτος, ενώ η ιαπωνική Daiwa Securities SMBC ήταν τρίτη με έσοδα της τάξης των 6212 εκατ. δολαρίων.

Η ηγετική θέση της Noomura αποδίδεται κυρίως στη μακροσκελή λίστα των ιαπωνικών τραπεζών που προχώρησαν σε ΑΜΚ με σκοπό την αναδιάρθρωση. Οι εκδόσεις νέων μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ιαπωνία διαμορφώθηκαν στα 31,8 δισ. δολάρια φέτος, τέσσερις φορές το ποσό των εκδόσεων του κλάδου το 2008. Οι εν λόγω χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις αποτέλεσαν το 61% του συνολικού όγκου των κεφαλαιαγορών το 2009.

Μεταξύ άλλων η Nomura παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Mitsui Financial Group για την άντληση 9,13 δισ. δολαρίων το Δεκέμβριο, στην AMK ύψους 11,23 δισ. δολαρίων της Sumitomo Mitsui Financial Group τον Ιούνιο, στην Mizuho Financial Group για τη δημόσια προσφορά ύψους 5,96 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο καθώς και στις δικές της ΑΜΚ το Μάιο και τον Οκτώβριο κατά τις οποίες άντλησε συνολικά 8,03 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων στην Ιαπωνία, οι Nomura και Daiwa έπεσαν από το top 10 των εσόδων από προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής στην περιφέρεια.

“Οι ιαπωνικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες ωφελήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των αντίστοιχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον περασμένο χρόνο. Οι μόνες που δεν ωφελήθηκαν από αυτή την τάση (αν εξαιρεθεί η Ιαπωνία) είναι οι ασιατικές τράπεζες”, σχολίασε ο Geoffrey Feldkamp, επικεφαλής της Nomura για τις αγορές κεφαλαίου της Ασίας.

Η τάση φαίνεται πως θα μεταστραφεί υπέρ των ασιατικών τραπεζών τον επόμενο χρόνο ωστόσο, με τις κινεζικές τράπεζες να χρειάζονται 73 δισ. δολάρια νέων κεφαλαίων για να ανανεώσουν το κεφάλαιό τους μετά από ένα χρόνο υπερβολικού δανεισμού, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής για τον τραπεζικό κλάδο, στους Securities Times την περασμένη Δευτέρα.

Οι κινεζικές τράπεζες διεύρυναν τα νέα δάνεια σε γουάν στο επίπεδο-ρεκόρ των 9,2 τρισ. γουάν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ως αποτέλεσμα των τεράστιων δημοσιονομικών “πακέτων” στήριξης του Πεκίνου.

Στα 73 δισ. δολάρια που αναμένεται να αντληθούν είναι και η επί μακρόν αναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά ύψους 15-30 δισ. δολαρίων της κρατικής Agricultural Bank of China, την τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ωστόσο, τα ολοκληρωμένα delas ανέρχονται στο χαμηλό επίπεδο των 404,9 δισ. δολαρίων το 2009, έναντι 591,7 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο. Εντούτοις φέτος αναδύθηκε μία νέα αγοραστική δύναμη στην Ασία και ειδικότερα το κινεζικό κρατικό wealth fund των 300 δισ. δολαρίων, η China Investment Corporation, η οποία ανακοίνωσε εξαγορές αξίας άνω των 8,15 δισ. δολαρίων μέσα στο χρόνο.

“Πολλές επενδύσεις αφορούν τους κλάδους των φυσικών πόρων και των εμπορευμάτων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχετικά λιγότερος ανταγωνισμός για τις επενδύσεις αυτές, καθώς οι Ρώσοι και οι Ινδοί δεν συμμετέχουν στις προσφορές και έτσι η τιμή δεν φτάνει στα ύψη. Συνεπώς η CIC έχει εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και έχει επενδύσει την κατάλληλη στιγμή”, σχολίασε ο Colin Banfield, επικεφαλής της Nomura για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

Μεταξύ των επενδύσεων της CIC το 2009 ήταν η σημαντική αγορά ποσοστού 3,88% στην Morgan Stanley τον Ιούνιο, έναντι 1,24 δισ. δολαρίων, ωστόσο η πλειονότητα των deals αφορούσαν φυσικούς πόρους και ενέργεια, όπως η αγορά ποσοστού 15,8% στην AES Corp, έναντι 1,58 δισ. δολαρίων η οποία εκκρεμεί, η επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων για το ποσοστό 17,2% της Teck Resources τον Ιούνιο και η αγορά ποσοστού 15% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης Noble Group Ltd, έναντι 856 εκατ. δολαρίων το Σεπτέμβριο.

Ο Banfield τόνισε ότι αναμένει η CIC να συνεχίσει το σερί των αγορών τον επόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι και άλλα deals θα εμφανίσουν ανοδικές τάσεις.

Μία χώρα της οποίας οι εταιρείες αναμένεται να εμφανιστούν εκ νέου στο προσκήνιο αφού είχαν τεθεί στο περιθώριο λόγω της έλλειψης χρηματοδοτήσεων είναι η Ινδία, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

“Ορισμένες ινδικές εταιρείες που αποφάσισαν να μην ΄χτυπήσουν΄ στόχους το 2009, λόγω του αβέβαιου outlook στις αρχές του χρόνου, δείχνουν πλέον μεγαλύτερη επιθυμία να δράσουν, πιστεύοντας ότι τα πάγια είναι ακόμη σχετικά φθηνά ενώ το παγκόσμιο outlook είναι πιο σίγουρο”, τόνισε ο Hanning της UBS.

Ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων που σχετίζονται με την Ινδία διαμορφώθηκε μόλις στα 22,5 δισ. δολάρια αυτό το χρόνο, μισός σε σύγκριση με τα 46,7 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Ένα από τα μεγαλύτερα deals του έτους από την Ινδία είναι η εξελισσόμενη προσφορά ύψους 10 δισ. δολαρίων της Reliance Industries για την ολλανδική εταιρεία χημικών LyondellBasell Industries AF SCA.


capital.gr

No comments:

Share |