Monday, March 9, 2009

Σε χαμηλά 12 ετών Dow και S&P 500- Μεικτά πρόσημα η Ευρώπη

Σε χαμηλά 12 ετών Dow και S&P 500- Μεικτά πρόσημα η Ευρώπη

Σε χαμηλά 12 ετών βρέθηκαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,24% στις 6.546,89 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.268,64 μονάδες με απώλειες 1,95% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1% στις 676,53 μονάδες. Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 3.543,26 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε ανοδο κατά 0,70% στις 3.692,29 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,60% στις 2.519,29 μονάδες. Απώλειες στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, δεν κατάφεραν να «κρατηθούν από την ανακοίνωση της Bank of America ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. ''Βαρίδι'' για τους δείκτες αποτέλεσε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κάνει λόγο για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και οι δηλώσεις του Buffett ότι η αμερικανική οικονομία «έχει πέσει στο γκρεμό».

Αλμα ανόδου 20% κατέγραψαν οι μετοχές της Bank of America ύστερα από την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία φημολογείται ότι θα στηριχθεί από την Federal Deposit Insurance.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο ενεργειακός κλάδος με τις Halliburton και Rowan να κλείνουν με άνοδο άνω του 6% καθώς το αργό βρέθηκε σε υψηλά έξι εβδομάδων κλείνοντας πάνω από τα 47 δολάρια το βαρέλι.

Αλμα 8,1% σημείωσε η General Electric, μετά την ανακοίνωση ότι η διοίκηση της εταιρείας ανέθεσε τη διαχείριση της πώλησης ομολόγων σε πέντε τράπεζες.

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις της πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έκαναν λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% φέτος. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έδωσε ακριβή μεγέθη, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προβλέψεων.

«Η αμερικανική οικονομία έχει πέσει στο γκρεμό», δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC. Επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί είναι «φοβισμένοι», «μπερδεμένοι» και αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα μεγέθη της Berkshire, η οποία είχε πολύ άσχημες επιδόσεις το 2008. O Βuffett σημείωσε ότι η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποια επίπεδα.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακά αρνητικό κλίμα. Ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της κρατικοποίησης της Lloyds Banking Group, ενώ από την άλλη σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο φαρμακευτικός κλάδος αντισταθμίζοντας τις τάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,2% στις 157,61 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες του που τον έχουν οδηγήσει σε χαμηλά 12 ετών. Ο MSCI World Index υποχώρησε 1,2% στο Λονδίνο. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,9%.

Η μετοχή της Lloyds Banking Group πραγματοποίησε «βουτιά» στο -7,9 ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και στο -14% μετά και τη σύναψη συμφωνίας με τη βρετανική κυβέρνηση για να αναλάβει τον έλεγχό της. Η Barclays κατέγραψε απώλειες 6,3%. Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 75% της Lloyds Banking Group, έπειτα από μία συμφωνία για την κάλυψη των ζημιών της, ύψους 250 δισ. λιρών.

H Lloyds και η κυβέρνηση της Βρετανίας κατέληξαν σε μία «γενική συμφωνία» για το διακανονισμό αυτό αργά το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών. Βάσει της συμφωνίας, τα δικαιώματα ψήφου της κυβέρνησης στη Lloyds μπορεί να ανέβουν περίπου στο 60% από το 43%, ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης μπορεί να φθάσει έως και το 75%.

Σε χαμηλό 23 ετών βρέθηκε η μετοχή της HSBC στο Λονδίνο, ενώ στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά σε διάστημα 12 ετών. Την εβδομάδα που πέρασε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, δήλωσε ότι η εξαγορά της Household International με έδρα το Ιλλινόις το 2003, που οδήγησε σε ζημίες δισ. δολαρίων, καθώς η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ κατέρρευσε, ήταν ένα λάθος.

Απώλειες 1,7% σημείωσε η BNP Paribas στο Παρίσι μετά και τη νέα συμφωνία με τη βελγική κυβέρνηση για την εξαγορά της Fortis Bank. Από την άλλη, η Fortis ενισχύθηκε κατά 24% ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το +42%. Ειδικότερα, η BNP Paribas θα αποκτήσει μερίδιο 75% στη Fortis Bank, όπως προέβλεπε και η αρχική συμφωνία. Το αντίτιμο ωστόσο που θα καταβάλλει είναι αυξημένο στα 11,4 δισ. ευρώ - περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, την οποία και είχαν απορρίψει οι μέτοχοι.

Αλμα της τάξεως του 16% κατέγραψε η μετοχή της Schering-Plough ενώ αντίθετα στο -7% βρέθηκε η Merck. Η Merck συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Schering-Plough έναντι του ποσού των 41,1 δις. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές. Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές κατέγραψαν κέρδη με την AstraZeneca να κλείνει στο +3,4%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |