Monday, March 9, 2009

«Μαύρες» προβλέψεις (και) από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Μαύρες» προβλέψεις (και) από την Παγκόσμια Τράπεζα
09:42 - 09 Μάρτιος 2009
Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις της πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έκαναν λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% φέτος. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έδωσε ακριβή μεγέθη, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προβλέψεων.

Σημείωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν τεράστια οικονομικά ελλείμματα, της τάξεως των 270 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης. Τα ελλείμματα δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τα 700 δισ. δολάρια φέτος καθώς οι έχουν απομακρυνθεί από τις αναδυόμενες αγορές.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick επισήμανε: «Είναι ανάγκη να δράσουμε σε πραγματικό χρόνο απέναντι σε μία κρίση, η οποία πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες. Απαιτείται συντονισμένη δράση προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Ανατολική Ασία θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πτώση που σημειώνεται στο εμπόριο παγκοσμίως. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει 15% σε σχέση με το 2008.

REPORTER.GR

No comments:

Share |