Monday, December 28, 2009

Μ. Βρετανία: Σε σημείο καμπής η καταναλωτική ζήτηση


Μ. Βρετανία: Σε σημείο καμπής η καταναλωτική ζήτηση



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Αυξημένα είναι τα σημάδια που δείχνουν πως η καταναλωτική ζήτηση, η “μηχανή ανάπτυξης” στα χρόνια οικονομικής ανόδου της Μ. Βρετανίας, έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή και αρχίζει να ανακάμπτει ξανά έπειτα από τη δυσκολότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.


Ενώ παραμένει διστακτική, μια αμετάβλητη δραστηριότητα στην καταναλωτική ζήτηση θα είναι σημαντική στην μετατροπή της εύθραυστης ανάκαμψης σε μια πιο σταθερή, ενώ θα βοηθήσει την κυβέρνηση να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα ανάπτυξης για την επίτευξη του στόχου περιορισμού του ελλείμματος.


Την περασμένη Τρίτη, τα τελικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου εμφάνισαν μια απογοητευτικά μικρή ανοδική αναθεώρηση κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης έδειξαν πως ότι οι καταναλωτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους.


Ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ενισχύθηκε 0,1%, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση κατά την περίοδο της ύφεσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008. Η καταναλωτική δαπάνη βυθίστηκε 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.


Η καταναλωτική ζήτηση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης, αντιστοιχώντας περίπου στο 62% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο. Η κατανάλωση ενισχύθηκε 3% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2007. Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν περίπου 4% από την αρχή της ύφεσης, καθώς τα καταχρεωμένα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους εν μέσω μιας ολοένα αυξανόμενης οικονομικής ύφεσης.


Ωστόσο, το 2009 παρατηρήθηκε μια σειρά καταναλωτικών τονώσεων. Τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων προκάλεσαν τη μείωση του κόστους δανεισμού, οι τιμές των μετοχών και η αγορά ακινήτων ενισχύθηκαν, η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική τοποθέτησε χρήματα στις τσέπες των οικογενειών και ίσως το πιο σημαντικό, το επίπεδο ανεργίας ανήλθε πολύ πιο αργά σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.


Μέχρι τώρα, τα στοιχεία παρουσιάζουν βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών τους τελευταίους μήνες του 2009. Ενώ οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν την πρώτη τους πτώση σε διάστημα έξι μηνών το Νοέμβριο, οι πωλήσεις του Οκτωβρίου αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση.


Επιπλέον, τα μέχρι τώρα στοιχεία, κάνουν λόγο για μια εύρωστη Χριστουγεννιάτικη περίοδο για τους λιανοπωλητές. Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις από τα πολυκαταστήματα John Lewis Partnerships παρουσιάζουν υψηλότερες πωλήσεις ακόμα και σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα του 2007. Η British Retail Consortium ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από ένα χρόνο ενισχύθηκαν 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.


Για την Τράπεζα της Αγγλίας, τα βελτιωμένα καταναλωτικά στοιχεία κατά τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν “υποσχόμενα” σημάδια, με τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης να σταθεροποιείται “νωρίτερα του αναμενόμενου”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας το Δεκέμβριο, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη.


«Η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης της αύξησης του ΑΕΠ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις προοπτικές για ιδιωτική τελική ζήτηση», αναφέρουν τα πρακτικά.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα από τα στοιχεία. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι δύο άγνωστοι παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν ωθήσει τις δαπάνες τους τελευταίους μήνες – το κυβερνητικό πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων και η προοπτική αύξησης του φόρου πωλήσεων ξανά στο 17,5% το νέο χρόνο, από το τρέχον 15%.

«Οι επιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών. Είναι πιο πιθανό να χρειαστούν λίγοι μήνες για να γίνουν ορατές οι τάσεις των καταναλωτικών δαπανών», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ωστόσο ίσως το πιο ελπιδοφόρο σημάδι για τις καταναλωτικές δαπάνες προήλθε από τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών προς το συνολικό εισόδημα, στο τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν στο 8,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 1998.

Πρόκειται για αύξηση από το 7,6% στο δεύτερο τρίμηνο και το αρνητικό ποσοστό του -0,7% στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.

Αύξηση του ποσοστού αποτελεί άσχημα νέα για την καταναλωτική ζήτηση καθώς συνεπάγεται ότι τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το διαθέσιμο εισόδημα για να εξοικονομούν χρήματα ή να αποπληρώνουν χρέη και όχι για να ψωνίζουν στα πολυκαταστήματα.

Ωστόσο, αντικατοπτρίζοντας σχόλια αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η Amit Kara οικονομική αναλύτρια της UBS σχολίασε ότι η αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού εξοικονόμησης, από τις αρχές του περασμένου χρόνου «είναι ανάλογη με τις αναπροσαρμογές των βρετανικών νοικοκυριών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνεπώς συνιστούν ότι τα νοικοκυριά είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στο αποκορύφωμα της τάσης αυτής».

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η καταναλωτικές δαπάνες να αυξηθούν κατά 0%-0,5% το 2010 και 2,75%-3,25% το 2011, βοηθώντας την οικονομία να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,25% τον επόμενο χρόνο και 3,5% το 2011.

Οι εν λόγω προβλέψεις μοιάζουν «αρκετά εύλογες», τόνισε ο Neville Hill, αναλυτής για τη Μ .Βρετανία της Credit Suisse. “Το ρίσκο των προβλέψεων αυτών ενδέχεται να έχει να κάνει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης».

capital.gr

No comments:

Share |