Monday, December 28, 2009

Ασία: Δημιουργία fund $120 δισ. κατά της κρίσης

Ασία: Δημιουργία fund $120 δισ. κατά της κρίσης


Τη δημιουργία έκτακτου fund ύψους 120 δισ. δολαρίων το Μάρτιο, ανακοίνωσαν οι χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, μια πρωτοφανής συμμαχία η οποία θα χρησιμεύσει ως ασπίδα απέναντι στην οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, γνωστού ως Chiang Mai Initiative Multilateralization (CMIM) η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ν. Κορέα και 10 κράτη-μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), θα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των τοπικών νομισμάτων σε δολάρια, σε περίπτωση κρίσης ρευστότητας.

"Οι βασικοί στόχοι του CMIM προβλέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το ισοζύγιο πληρωμών και των δυσκολιών βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, ενώ παράλληλα έρχονται να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες διεθνείς χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις", αναφέρουν σε κοινή δήλωση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έρχεται την περίοδο που οι ασιατικές οικονομίες ηγούνται της ανάκαμψης από τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ αποτελεί ουσιαστικά αναβάθμιση του πρώην σχεδίου Chiang Mai Initiative, το οποίο είχε καταρτιστεί το 2000 από τους υπουργούς Οικονομίας των κρατών-μελών για να αποφευχθεί μια δεύτερη Ασιατική οικονομική κρίση, αντίστοιχη της περιόδου 1997-1998.

capital.gr

No comments:

Share |