Monday, December 28, 2009

Άλμα άνω του 20% για Fannie Mae και Freddie Mac

Άλμα άνω του 20% για Fannie Mae και Freddie Mac


Άλμα άνω του 20% σημειώνουν οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι θα στηρίξει οικονομικά τις δύο εταιρείες.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέτει τα κεφάλαια που χρειάζονται οι Fannie Mae και Freddie Mac όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθησυχάζοντας έτσι τους επενδυτές για τα χρέη των ελεγχόμενων από το κράτος εταιρειών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το υπουργείο θα τερματίσει παράλληλα τις αγορές χρεογράφων διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια από τις δύο εταιρείες ενώ θα καταργήσει την διευκόλυνση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που δημιούργησε για τις εταιρείες και δεν χρησιμοποιήθηκε.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις εταιρείες να συρρικνώσουν με πιο αργούς ρυθμούς το τεράστιο χαρτοφυλάκιο των χρεογράφων ενυπόθηκης εξασφάλισης, αν και επιβεβαίωσε ότι ο στόχος για την μείωση των χαρτοφυλακίων δεν έχει αλλάξει.

Έως σήμερα η κυβέρνηση έχει διαθέσει 60 δισ. δολ. σε οικονομική ενίσχυση προς την Fannie Mae και αλλά 51 δισ. δολ. προς την Freddie Mac.

capital.gr

No comments:

Share |