Monday, December 28, 2009

Τα «ακατέργαστα διαμάντια» που θα λάμψουν το 2010

Τα «ακατέργαστα διαμάντια» που θα λάμψουν το 2010

«Frontier markets», ή οι λιγότερο ανεπτυγμένες αναδυόμενες αγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από λιγότερη ρευστότητα και μεγάλη αστάθεια, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο ρίσκο θα είναι η μεγάλη έκπληξη του 2010 σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.



Οι αναδυόμενες αγορές γενικότερα, αποτέλεσαν την εξαίρεση τη κρίσης και συνέβαλαν σημαντικά στην παγκόσμια ανάκαμψη καθώς είχαν πολύ μειωμένη έκθεση σε όλα αυτά που προκάλεσαν τους τριγμούς και μάλιστα μείωσαν τα επιτόκιά τους και πούλησαν τα αποθεματικά τους, χωρίς να θυσιάσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία, θεωρούνται όμως, πλέον, υπερτιμημένες κι έτσι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και ψάχνουν για άλλες αγορές για ευκαιρίες.

Ολοι οι επενδυτές που αντέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές θα πρέπει να κοιτάξουν τις frontier markets που είναι τα «ακατέργαστα διαμάντια» του παγκόσμιου χρηματιστηριακού σκηνικού αυτήν την στιγμή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες επενδύσεων στις «δεύτερες» αναδυόμενες αγορές, αυτές που δεν βρέθηκαν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, και που όμως σημείωσαν επίσης σημντικά κέρδη βασιζόμενες στις δικές τους δυνάμεις, καθώς η ευκαιρίες που έχουν οι οικονομίες τους σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη από εδώ και στο εξής, είναι τεράστιες.

Οι αγορές όπως η Σρι Λάνκα, το Καζακσταν, το Πακιστάν, η Κροατία και ο Μαυρίκιος έχουν σημειώσει εντυπωσιακότατα κέρδη από τις αρχές του 2009, κι όμως δεν βρέθηκαν καμία στιγμή στα … φώτα της χρηματιστηριακής και επενδυτικής δημοσιότητας. Με αποδόσεις της τάξης του 159%, 73%, 71%, 51% και 53% αντίστοιχα οι συγκεριμένες αγορές ξεπερνούν κατά πολύ σε κέρδη πολλές ώριμες αγορές και επιπλέον έχουν όλα τα φόντα να πάνε εξαιρετικά και το 2010.

reporter.gr

No comments:

Share |