Monday, November 3, 2008

ΕΕ: Ζωντανεύει το φάντασμα της ανεργίας - Σε ''τεχνική ύφεση'' η Ευρωζώνη

ΕΕ: Ζωντανεύει το φάντασμα της ανεργίας - Σε ''τεχνική ύφεση'' η Ευρωζώνη

Εκτόξευση του δείκτη της ανεργίας στα επίπεδα του 9% για φέτος και 9,2% για το 2009, από 7,4% και 7,3% αντίστοιχα που υπολόγιζε η κυβέρνηση, προβλέπει η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι καλές όσον αφορά το έλλειμμα, αλλά εξαιρετικά μελανές για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Για το έλλειμμα η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι φέτος αυτό θα διαμορφωθεί στο όριο του 2,5% (να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προσέβλεπε φέτος σε έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ και 1,8% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη). Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2009 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,3% ενώ για το 2010 προβλέπει «εκτίναξή» του στην κόκκινη γραμμή του 3%.

Οσον αφορά τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας η έκθεση της Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη στο 2,5% για το 2009 έναντι 3% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού με οριακή ανάκαμψη από το 2010 στο 2,6%. Για φέτος η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,2%.

Σε ότι αφορά στον σκέλος του πληθωρισμού, η ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει υποχώρηση του γενικού δείκτη από το 4,4% φέτος στο 3,5% το 2009 και 3,3% το 2010. Καθοδικά θα κινηθεί σύμφωνα με την Κομισιόν και το Δημόσιο Χρέος το οποίο θα διαμορφωθεί στο 93,4% του ΑΕΠ φέτος στο 92,2% το 2009 και στο 91,9% το 2010. Τέλος, μεγάλο αγκάθι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει η ανεργία με το δείκτη να εκτοξεύεται στο 9% το 2008, στο 9,2% το 2009 και στο 9,3% το 2010.

Σε "τεχνική ύφεση" η Ευρωζώνη

Σε τροχιά ύφεσης μπήκε φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής. Παράλληλα επισημαίνει ότι για το 2009 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι σχεδόν μηδενικοί, εκτίμηση που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους ηγέτες των χωρών να λάβουν κι άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι οικονομίες της ευρωζώνης επηρεάζονται σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία επιδεινώνει την πτώση των τιμών των ακινήτων σε αρκετές οικονομίες, σε μία περίοδο όπου η εξωτερική ζήτηση εξασθενεί ραγδαία» σημειώνεται στην έκθεση. «Μολονότι τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών έχουν αρχίσει να τονώνουν την εμπιστοσύνη, η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις είναι αξιοσημείωτοι» προστίθεται.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρει στην έκθεση: «Ο ορίζοντας της οικονομίας έχει σκοτεινιάσει καθώς η κρίση έχει βαθύνει τους τελευταίους μήνες. Χρειάζεται να αναλάβουμε συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για να στηρίξουμε τις οικονομίες όπως κάναμε για το χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Η ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης αναμένεται να «πέσει» στο 0,1% την επόμενη χρονιά, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1993. Επίσης, η Κομισιόν χαμήλωσε τον πήχη για το σύνολο του έτους στο 1,2%, από 1,5% τον Απρίλιο. Για το 2010 η ΕΕ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,9%.

Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ «εκτιμάται ότι υποχώρησε στο τρίτο τρίμηνο», ενώ αρνητική ήταν και η πορεία του στο δεύτερο τρίμηνο όταν είχε συρρικνωθεί κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι ως "τεχνική ύφεση" ορίζεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Η κρίση εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τον δείκτη ανεργίας στο 8,4% το 2009 από 7,6% φέτος. Η επιβράδυνση σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να «ρίξουν» τον πληθωρισμό. Εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,5% (3,9% στην ΕΕ) και θα υποχωρήσει στο 2,2% το 2009 (2,4% στην ΕΕ) και 2,1% (2,2% στην ΕΕ) το 2010.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα χειρότερα έρχονται για την Ιρλανδία και την Ισπανία, καθώς και οι δύο θα εμφανίσουν συρρίκνωση των οικονομιών τους στο σύνολο του έτους. Για το 2009 η ΕΕ εκτιμά ότι οι οικονομίες των δύο χωρών αλλά και της Βρετανίας, θα συρρικνωθούν. Για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπεται στασιμότητα.

Tι απαντά το υπουργείο Οικονομίας

«Η έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην πρωτοφανή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2007. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τόσο το 2008 όσο και το 2009 πολύ υψηλότερος από ό,τι στο σύνολο της ευρωζώνης.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε, ωστόσο, συνέπειες και για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2008 και προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009. Το δημοσιονομικό έλλειμμα επηρεάζεται και αυτό αρνητικά λόγω των επιπτώσεων της κρίσης.

Το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που κληροδότησαν οι Κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμούμέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες».

REPORTER.GR

No comments:

Share |