Thursday, May 5, 2011

Αναμένεται επιδείνωση στα ακίνητα


Αναμένεται επιδείνωση στα ακίνητα

Η σταθεροποίηση των τιμών είναι το βέλτιστο από τα σενάρια που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση μεσιτών και developers που πραγματοποίησε η StockWatch.

Η διολίσθηση της ζήτησης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, που καταγράφεται στα στοιχεία του κτηματολογίου, προκαλεί ζήτημα βιωσιμότητας για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, που βλέπουν τις αναπτύξεις τους να μένουν αδιάθετες την ίδια στιγμή που τα τοκοχρεολύσια τρέχουν.

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που προέκυψαν από τη σφυγμομέτρηση της StockWatch, όπως αυτό εταιρείας ανάπτυξης που δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε μία από τις 20 παραθαλάσσιες επαύλεις που έκτισε προ διετίας.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες βλέπουν τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, έχοντας υποχωρήσει από 10% μέχρι 50% το 2010. Άλλοι, όμως, ιδίως οι μεσίτες, εκτιμούν ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν περαιτέρω υποχώρηση το 2011, και πως δεν έχουν φθάσει τον πάτο.

Ο πρόεδρος των μεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης, αναμένει «περαιτέρω μείωση των τιμών της τάξης του 5-7% ανάλογα με την περιοχή και το είδος ακινήτου».

«Η καθοδική πορεία τόσο στη ζήτηση όσο και στις τιμές θα συνεχιστεί και το 2011», ανέφερε επίσης ο μεσίτης Ηλίας Δανός.

Υποστηρίζει ότι «η μείωση των τιμών ακόμη και στη Λευκωσία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει και το 20-25%».

Αρκετοί από τους παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά στην κακή ψυχολογία που υπάρχει και κάποιοι τη συνδέουν με το έντονα φορτισμένο προεκλογικό κλίμα.

Οι πλείστοι επιχειρηματίες ανάπτυξης εκτιμούν, πάντως, ότι «οι τιμές ακινήτων άγγιξαν τον πάτο» και ότι θα σταθεροποιηθούν στα περσινά χαμηλά επίπεδα.

«Η αγορά θα κινηθεί εάν η κυβέρνηση μετά τις εκλογές έρθει και αφαιρέσει τα μεταβιβαστικά τέλη αλλά και εάν γίνει επιβεβαίωση των φυσικών κοιτασμάτων και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στρατοπεδεύσουν στην Κύπρου και αρχίσουν δουλειά. Τότε μέχρι τέλος του χρόνου θα αρχίσει η ανοδική πορεία στη ζήτηση και διόρθωση στις τιμές ακινήτων», ελπίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης, Λάκης Τοφαρίδης.

Άλλοι ελπίζουν στην ενίσχυση της ζήτησης από τους Ρώσους, οι οποίοι όμως φαίνεται να στρέφονται σε ακίνητα μικρότερης αξίας.

«Αν και αυξήθηκε κατά 50% το ενδιαφέρον από Ρώσους εντούτοις το διαθέσιμο budget από €1-3 εκ. κατήλθε στις €250 -500 χιλ.», ανέφερε ο μεσίτης Αντώνης Λοΐζου.

«Η κατάσταση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μια τάση προς το χειρότερο εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει κάποια μέτρα που εισηγήθηκαν οι παράγοντες της αγοράς και ότι δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν το τέλος του 2012», πρόσθεσε.

Άλλοι μεσίτες τοποθετούν την ανάκαμψη στο 2013 ή και αργότερα.

Η βρετανική αγορά παραμένει βασικός αιμοδότης της εξωγενής ζήτησης και φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημάδια ανάκαμψης.

«Από τη Βρετανική αγορά άρχισαν δειλά θετικά μηνύματα και από είδος προς εξαφάνιση, πραγματοποιήθηκαν κάποιες πωλήσεις προς Βρετανούς τους πρώτους μήνες του 2011», ανέφερε ο Ήρως Μιλιτάδους της Aristo Developers.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |