Saturday, January 23, 2010

Η κρίσιμη δημοπρασία και ο πήχης της επιτυχίας


Η κρίσιμη δημοπρασία και ο πήχης της επιτυχίας



Ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο ξεκινά σήμερα το απόγευμα για την ελληνική οικονομία καθώς από το pre marketing της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετούς ομολόγου που ξεκίνησε εχθές, θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές έστω και με αλμυρό κόστος.

To pre marketing της έκδοσης ξεκίνησε υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες καθώς το spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν εχθές στα δεκαετή ως τις 318 μονάδες βάσης ενώ χειρότερη ήταν η εικόνα στις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η έκδοση, η οποία ξεκινά την Δευτέρα λίγο κάτω από τα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ το κουπόνι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 6%.

Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν, θα κοστίσει ακριβά στο ελληνικό Δημόσιο, ως απόρροια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην «ελληνική συνταγή» προσαρμογής.

Το μείζον, όμως, για την ελληνική πλευρά είναι να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ της έκδοσης προκειμένου να σταλθεί το σήμα ότι οι πιστωτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται την χώρα.

Στόχος της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ είναι να διασκεδασθούν οι ανησυχίες περί αδυναμίας δανεισμού, οι οποίες εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της προσφυγής σε εκδόσεις εντόκων και των νέων κυβερνητικών παλινωδιών αναφορικά με το αν θα προσφύγει το Δημόσιο σε κοινοπρακτική έκδοση ή σε private placement.


Η έκδοση θα κριθεί επιτυχής για το ελληνικό Δημόσιο, εάν, υπό την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, προσφερθούν κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα από τα ως 5 δισ. ευρώ που επιδιώκεται να αντληθούν. Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, στόχος ο υψηλός πήχης για την έκδοση είναι να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ από τις ξένες τράπεζες και 1.5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές.

Αν η έκδοση συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξης των 7 με 8 δισ. ευρώ θα έχει σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές για το αξιόχρεο της Ελλάδας και οι ελάχιστοι αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσει μάζεμα των spreads, εξαιτίας ενός μίνι ράλυ ανακούφισης σε ομόλογα και ενδεχομένως σε μετοχές.

Ρόλο-κλειδί θα παίξουν οι μεγάλες short θέσεις που είναι γνωστό ότι διατηρούν επί ελληνικών ομολόγων μεγάλες τράπεζες και πελάτες τους. Οι ξένες τράπεζες έχουν την δυνατότητα να κλείσουν -με τεράστια κέρδη- τις ανοικτές θέσεις πώλησης καλύπτοντας νέες εκδόσεις και προχωρώντας μετά σε κινήσεις reverse repos.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ την Παρασκευή, κύριοι ανάδοχοι για την κοινοπρακτική έκδοση είναι η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Eurobank, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Εθνική Τράπεζα.

euro2day.gr

No comments:

Share |