Saturday, January 23, 2010

Πτώση 40% στις αγοραπωλησίες κατοικιών καταγράφηκε το 2009


Πτώση 40% στις αγοραπωλησίες κατοικιών καταγράφηκε το 2009

Περί το 40% μειώθηκαν το 2009 οι αγοραπωλησίες κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Real Estate στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Property που διοργανώνει στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Palace στο Μαρούσι με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» η Helexpo.


Το βασικό θέμα χθες του Συνεδρίου που συνεχίζεται σήμερα και αύριο ήταν η καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Από τις υπόλοιπες αναφορές ξεχώρισε αυτή του γενικού διευθυντή της Alpha Αστικά Ακίνητα, Αντ. Λεούση όπου εκτός από το στοιχείο της μείωσης των αγοραπωλησιών είπε ότι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πτώση της τάξεως του 5%.

Στην ενότητα για την καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) κ. Κ. Φωτόπουλος μίλησε για τη μέχρι τώρα καταγραφή που έχει κάνει η εταιρεία που προΐσταται, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γ. Στουρνάρας εξήγησε γιατί είναι απολύτως αναγκαίο άμεσα να καταγραφεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες του ΟΟΣΑ, ίσως η μοναδική, όπου δεν έχει καταγραφεί η περιουσία του δημοσίου στο σύνολό της.

Και όταν λέμε δημόσιο εννοούμε όχι μόνο την Κεντρική Διοίκηση, αλλά και όλους τους Οργανισμούς όπου μαζί απαρτίζουν τη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ πρόσθεσε «Στην τελευταία του έκθεση (φέτος το καλοκαίρι) για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ έκανε μια πρώτη απόπειρα έμμεσης εκτίμησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Αν και ατελής και ελλιπής είναι μια πρώτη εκτίμηση της «καθαρής θέσης» του, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ ενεργητικού και παθητικού. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό:

Το ελληνικό Δημόσιο το 2008 διέθετε ρευστά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. μετοχές, καταθέσεις κ.λπ.) της τάξης του 30% του ΑΕΠ, και απόθεμα κεφαλαίου 51% του ΑΕΠ. Εφ' όσον το δημόσιο χρέος το 2008 ήταν 102,6% του ΑΕΠ, η καθαρή θέση του Δημόσιου ήταν αρνητική και ίση με -22% του ΑΕΠ περίπου».

Υψηλή αξία

Όπως επεσήμανε ακόμη «μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι η εκτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα είναι, συγκριτικά με τις λοιπές χώρες του ΟΟΣΑ, υψηλή.

Με άλλα λόγια, η κατάταξη με βάση την καθαρή θέση του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα απ' ότι η κατάταξη με βάση το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτή η μεθοδολογία, αν και πιο ορθή, δεν έχει επισήμως υιοθετηθεί ακόμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τους παράγοντες της διεθνούς αγοράς χρεογράφων, κερδίζει όμως συνεχώς έδαφος και ενδεχομένως υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να αρχίσει η καταγραφή της περιουσίας της γενικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν».

Μια δεύτερη διαπίστωση του κ. Στουρνάρα είναι ότι «οι πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης (δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους της Γενικής Κυβέρνησης) δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. (Κεντρική Διοίκηση: 20 εκατ. ευρώ περίπου, Ταμεία: 30 εκατ. ευρώ περίπου).

Με δεδομένο το απόθεμα κεφαλαίου των φορέων αυτών, απόδοση αυτής της τάξης μεγέθους θέτει άμεσα και επιτακτικά το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας της Γενικής Κυβέρνησης».

Η Εκκλησία

Στην ανάγκη να αφεθεί η Εκκλησία να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της για το φιλανθρωπικό της έργο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αντ. Ζαμπέλης.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών της έκθεσης κήρυξε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης.

Στην έκθεση συμμετέχουν 80 εκθέτες (αύξηση 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση).

Πρόεδρος ΚΕΔ: Πρόταση για δημιουργία γ.γ. αξιοποίησης

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Κ. Φωτόπουλος πρότεινε τη δημιουργία γενικής γραμματείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου γιατί όπως εξήγησε υπάρχουν πολλοί δημόσιοι φορείς που έχουν περιουσία και χρειάζεται συντονισμός μεταξύ τους, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση ακινήτων.

Όπως επίσης τόνισε τη δημόσια περιουσία «τη θυμόμαστε μόνον όταν έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα και μετά την ξεχνάμε. Δεν είναι δυνατόν τη χρονιά που το θυμόμαστε να έχουμε και αποτελέσματα. Χρειάζεται μεσο- μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δύο - τριών χρόνων για να μπορεί να αποδώσει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακινήτων συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης όπως και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) δεν είναι ουσιαστικά εφικτά με βάση τα ακίνητα που σήμερα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

naftemporiki

No comments:

Share |