Sunday, January 24, 2010

Η ΕΚΤ δεν θα αποδεχθεί ξανά «μαγειρεμένα» στοιχεία, λέει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ


Η ΕΚΤ δεν θα αποδεχθεί ξανά «μαγειρεμένα» στοιχεία, λέει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ

«Ιρλανδικό κοστούμι» θέλει να «φορέσει» στην ελληνική οικονομία ο κ. Τρισέ.
Φρανκφούρτη: «Ποτέ ξανά δεν θα αποδεχθούμε δημοσιονομικά στοιχεία που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, αναφερόμενος εμμέσως στην ελληνική οικονομία.

Η συνέντευξη του κ. Τρισέ έγινε στις 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ το Σάββατο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σημείο εκείνο της συνέντευξης στο οποίο οι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού ερωτούν τον κ. Τρισέ πως θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που υποψήφιες προς ένταξη στην ευρωζώνη χώρες «μαγειρεύσουν τα στοιχεία τους -όπως έκανε η Ελλάδα- και παραπλανήσουν ώστε να βρουν τον δρόμο τους στην ευρωζώνη».

Η απάντηση του προέδρου της ευρωτράπεζας είναι σαφής:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα. Ποτέ ξανά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε δημοσιονομικά στοιχεία που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα [...] Μέχρι τον επόμενο μήνα η Κομισιόν θα καταθέσει προτάσεις που θα βελτιώσουν το σχετικό πλαίσιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Στη συνέχεια, αφού δηλώνει πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% ως το 2012, αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει «παράλογες υποθέσεις».

Επιπλέον αναφέρει ότι η Ιρλανδία «έχει ακολουθήσει επίσης αυτά τα δύσκολα βήματα», για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της και ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα βοήθειας από τη Γερμανία ή τη Γαλλία, ο κ. Τρισέ αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην ευρωζώνη, όπως το αξιόπιστο νόμισμα και η χρηματοδότηση των εξωτερικών ελλειμμάτων (του ισοζυγίου πληρωμών) των αδύναμων χωρών από τα εξωτερικά πλεονάσματα των ισχυρότερων χωρών.


philenews.com

No comments:

Share |