Sunday, January 24, 2010

Απαρχή μιας διόρθωσης στη Wall Street;


Απαρχή μιας διόρθωσης στη Wall Street;

Περισσότερα προβλήματα για τη Wall Street προοιωνίζεται η απότομη πτώση των αμερικανικών μετοχών αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη σταθερότητα του πρόσφατου «ράλι».

Με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες να διασπούν κάποια βασικά σημεία αντίστασης την προηγούμενη εβδομάδα, αναλυτές εκτιμούν ότι η Wall Street πιθανότατα να βρίσκεται στο «κατώφλι» μιας μακρόχρονης διόρθωσης μετά την άνοδο 70% του δείκτη S&P 500 από τα χαμηλά Μαρτίου του 2009.

«Αυτό ίσως να αποτελεί την απαρχή μιας διόρθωσης, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και μήνες. Εως ότου η διόρθωση ολοκληρωθεί, υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για πτώση παρά πιθανότητες για άνοδο», αναφέρει ο Τζον Κόζαρ, αναλυτής και πρόεδρος της Asbury Research στο Σικάγο.

Επιπλέον, η Wall Street αρχίζει τη νέα χρονιά με ακόμη μικρότερη αβεβαιότητα όσον αφορά στα θεμελιώδη καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική ανάληψης ρίσκου των τραπεζών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες ότι η Κίνα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευάλωτη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη περιορίζοντας την πιστωτική επέκταση υπερβολικά γρήγορα προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της από υπερθέρμανση.

Αναμφισβήτητα, και οι εταιρικές προοπτικές για το 2010 συνέβαλαν στον αρνητικό τόνο, επισκιάζοντας τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον Κόζαρ, η πρόσφατη πτώση θα μπορούσε να οδηγήσει το δείκτη S&P 500 στις 1.100 έως 1.084 μονάδες, επίπεδο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο «κύμα» αγορών. Στην περίπτωση όμως που δεν γίνουν αγορές, ο δείκτης πιθανότητα να παρασυρθεί σε περαιτέρω πτώση 10% ή και περισσότερο.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης Dow Jones [.DJI] έκλεισε την Τετάρτη χαμηλότερα από τη μέση διακύμανση των τελευταίων 50 ημερών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν η χρηματιστηριακή αγορά επιχείρησε, χωρίς όμως επιτυχία, διόρθωση.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι Αμερικανοί επενδυτές που πιστεύουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της τελευταίας διετίας ότι η χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο το τρέχον έτος, ακόμη και μετά την εντυπωσιακή αύξηση 65% του S&P 500, σύμφωνα με έρευνα του Reuters/University of Michigan. Αν και οι προσδοκίες για μεγαλύτερα κέρδη θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερους επενδυτές στην αγορά, οι παίκτες ίσως θα πρέπει να σκεφθούν μήπως η αισιοδοξία τους είναι υπερβολική.

naftemporiki

No comments:

Share |