Monday, August 2, 2010

Κίνα: Επιβράδυνση μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο


Κίνα: Επιβράδυνση μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο


Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα σημειώθηκε στην Κίνα τον Ιούλιο –γεγονός που οι επενδυτές αντιμετώπισαν ως μία επιθυμητή μείωση της κινεζικής οικονομίας που κατά πολλούς κινδυνεύει από «υπερθέρμανση», και όχι προάγγελο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα και τη Ρωσία. Η τρίτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία διένυσε τον 16ο μήνα ανάπτυξης, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα στη Ρωσία αυξήθηκε για έβδομο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με έρευνα της HSBC για τις κινεζικές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε για πρώτη φορά μετά τα χαμηλά του Μαρτίου 2009, συμπέρασμα που συνάδει και με τα αποτελέσματα κυβερνητικής έρευνας που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Μία ανησυχία που εκφράζεται στην αγορά είναι ότι η Ασία, η οποία πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ανάκαμψη, ενδέχεται να χάσει έδαφος εάν το Πεκίνο «τραβήξει τα γκέμια» απότομα, πλήττοντας τη ζήτηση που αποτελεί κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης.

«Αναμένουμε ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά 9% το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και το 2011, χάρη στην ανθεκτική κατανάλωση των ιδιωτών και τη σταθερή ζήτηση για υποδομές και δημόσια κατασκευαστικά έργα», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της HSBC Qu Hongbin και Sun Junwei.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |