Tuesday, September 14, 2010

Μ. Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων, στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Μ. Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων, στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Μ. Βρετανίας παρέμεινε τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, για έκτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, ωθούμενος από τα αεροπορικά ναύλα, τις τιμές των ενδυμάτων και των τροφίμων.

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ONS έδειξαν σήμερα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον περασμένο μήνα, διατηρούμενος αμετάβλητος έναντι του Ιουλίου και πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 3,0%. Η BOE στοχεύει σε πληθωρισμό της τάξης του 2,0%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,5% τον Αύγουστο μετά από πτώση 0,2% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4%.

Η BOE αναμένεται να διατηρήσει σε εξαιρετικά χαλαρά επίπεδα την πολιτική της για πολλούς μήνες ακόμη με φόντο την επιθετική σύσφιξη της κυβέρνησης, των περιορισμών στον τραπεζικό κλάδο και τη ευθραυστότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ανησυχία για τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BOE, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους ότι η ισχυρή ανάπτυξη των τιμών μπορεί να αυξήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες του κόσμου, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Αντικατοπτρίζοντας τις εν λόγω ανησυχίες, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των ειδών καπνού, διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο από το 2,6% του Ιουλίου και υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5%.


source: capital.gr

No comments:

Share |