Friday, November 28, 2008

Πακέτα μέτρων για στήριξη της οικονομίας

Πακέτα μέτρων για στήριξη της οικονομίας


Μέτρα δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας ανακοινώνουν καθημερινά οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η Ισπανία, που έχει ήδη προωθήσει πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 11 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας το 2009. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στα δημόσια έργα, αλλά και στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, αυτοκινητοβιομηχανίας και τουρισμού.

Η Γαλλία την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών πιστωτικής ασφάλισης βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το κράτος θα εγγυηθεί έως και 50% του ρίσκου, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τη διαχείριση του προγράμματος θα αναλάβει η κρατική Caisse Centrale de Reassurance.

Να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις εξαγωγικές εταιρείες επιδιώκει η Νορβηγία. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 50 δισ. νορβηγικών κορωνών (7,2 δισ. δολαρίων) στον οργανισμό Eksportfinance, που παρέχει δάνεια σε εξαγωγείς. Ο οργανισμός ελέγχεται από μία κοινοπραξία τραπεζών και την κυβέρνηση.

Στην Ιρλανδία εν τω μεταξύ μία ομάδα επενδυτικών επιχειρήσεων παρουσίασαν στην κυβέρνηση σχέδιο για την πιθανότητα να επενδύσουν από κοινού για την αναδιάρθρωση κεφαλαίου των τραπεζών της χώρας.

Η Τουρκία την ίδια ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους του δανείου. Παράλληλα η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο για τη στήριξη της ασθενούς οικονομίας, ενώ εξετάζει περικοπές φόρου στις μακροπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις.

Πιέσεις δέχονται και οι βαλκανικές οικονομίες. Η Alpha Bank [ACBr.AT] προβλέπει επιβράδυνση σε ολόκληρη την περιοχή, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα του 6% για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και 7% για τη Σερβία.

Η Βουλγαρία πάντως ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για την ενίσχυση της οικονομίας της ή του νομίσματός της. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, τέλος, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 330 εκατ. ευρώ, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |