Friday, November 28, 2008

Σε διαπραγματεύσεις AWB, ABB Grain για συγχώνευση

Σε διαπραγματεύσεις AWB, ABB Grain για συγχώνευση


Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η AWB Ltd., το πρώην μονοπώλιο εξαγωγών σταριού της Αυστραλίας με την ABB Grain Ltd. για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής σταριού της χώρας, καθώς η απελευθέρωση της αγοράς προσελκύει ξένες εμπορικές εταιρείες.

Η εμπορική συναλλαγή θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία των όρων, ανακοίνωσε σήμερα η AWB. Από την πλευρά της η ABB Grain, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής κριθαριού της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε της συνομιλίες. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές με αποτέλεσμα η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία να φθάνει τα 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Οι μετοχές της AWB σημείωσαν άνοδο 9,1% φθάνοντας στα 3,48 δολ. Αυστραλίας στη 1:57 μ.μ. ώρα Σίδνεϊ στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι μετοχές της ABB Grain σημείωσαν άνοδο 21%, φθάνοντας στα 7,83 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Mosaic Co. και η Monsanto Co. συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ψάχνουν για εξαγορές εν μέσω της αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα επηρεάσει αρνητικά της ζήτηση των τροφίμων. Συνδυασμός των ABB και AWB, τόνωσε την απόφαση της Αυστραλίας των Ιούλιο να επιτρέψει σε πολλές εξαγωγικές εταιρείες σταριού να έχουν επτά σταθμούς εξαγωγών, τουλάχιστον 135 σιλό και δραστηριότητες στη Βραζιλία, την Ελβετία και την Ουκρανία.

Η Αυστραλία η έκτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο θέσπισε νέους νόμους εξαγωγής του προϊόντος μετά την απώλεια του μονοπωλίου της AWB. Η Marubeni Corp., η Louis Dreyfus & Cie SA, και η Glencore International AG συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 εταιρειών που απέκτησαν πιστοποιητικά εξαγωγής σταριού.

Τα συμβόλαια του σταριού για παράδοση Μαρτίου στο Σικάγο, σημείωσαν άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 5,5825 δολ. ανά μπούσελ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 11:54 π.μ. στο Σίδνεϊ. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 59% από τον Φεβρουάριο. Τα συμβόλαια του κριθαριού βρίσκονται 46% χαμηλότερα από την άνοδό τους στα 281 δολ. Καναδά (227 δολ. ΗΠΑ) τον Ιούλιο.

Σύμβουλοι της ABW είναι η Deustche Bank AG και σύμβουλος της ABB Grain είναι η Goldman Sachs JBWere Pty σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Australian Financial Review στη στήλη της «Street Talk», χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |