Friday, June 4, 2010

Μ. Βρετανία: Πτώση 0,4% για το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax το Μάιο


Μ. Βρετανία: Πτώση 0,4% για το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία το Μάιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, καθώς η περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που εισέρχονται στην αγορά επιβάρυνε τις πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών κατοικίας Halifax έδειξε ότι οι τιμές κατοικίας υποχώρησαν σε ποσοστό 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 6,9% έναντι του Μαΐου του 2009. Παρά τη μηνιαία πτώση, η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007. Τον Απρίλιο, ο δείκτης μειώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε 6,6% σε ετήσια βάση.

«Η μικτή εικόνα των μηνιαίων αυξήσεων και πτώσεων των τιμών μέχρι στιγμής φέτος αντιστοιχεί σε μία επιβραδυνόμενη αγορά ενώ είναι ανάλογη με την εκτίμησή μας ότι οι τιμές κατοικίας θα είναι αμετάβλητες στο σύνολο του 2010», τόνισε ο Martin Ellis, αναλυτής της αγοράς κατοικίας για την Halifax.

Ο Ellis πρόσθεσε ότι οι αιτίες της ανάκαμψης των τιμών κατοικιών το 2009 είχαν να κάνουν με την φοροαπαλλαγή του τέλος χαρτοσήμου γης και την έλλειψη προσφοράς νέων ακινήτων στην αγορά.

«Οι παράγοντες αυτοί έχουν χάσει ρυθμό τους τελευταίους μήνες. Περαιτέρω μειώσεις του αριθμού των ατόμων σε εργάζονται περιορίζουν τη ζήτηση κατοικιών ενώ η ανάκαμψη των συνθηκών της αγοράς τον περασμένο χρόνο έχει ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους», υπογράμμισε ο Ellis.


source: capital.gr

No comments:

Share |