Friday, April 23, 2010

Στα βαθιά και πάλι ο Σταυράκης


Στα βαθιά και πάλι ο Σταυράκης

Αντιμέτωπος με την πικρή πραγματικότητα του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος και του διογκούμενου χρέος θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη γλυκιά γεύση που άφησε η προχθεσινή συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις στην Κύπρο. Υπό το βάρος χθεσινών στοιχείων της Eurostat που δείχνουν πως η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών είναι ταχύτερη στην Κύπρο από ότι στην Ελλάδα, ο Χαρίλαος Σταυράκης θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά να εμπλέξει τα κόμματα στη συζήτηση για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μείωση του ελλείμματος.

Η σημερινή ημέρα για τον υπουργό φαντάζει δύσκολη, έχοντας υπόψη την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας του υπουργού στις 7 Απριλίου για συζήτηση των μέτρων που προτείνει στο Πρόγραμμα Σύγκλισης.

Ως γνωστό, ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ δεν παρουσιάστηκαν καθόλου στη συνάντηση, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων πήγαν αλλά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της επίδοσης του πακέτου μέτρων και του ΠΣ από μέρους της κυβέρνησης.

Οι διαφωνίες του ΔΗΣΥ δεν εστιάζονται μόνο στην αργοπορημένη ενημέρωση αλλά και επί της ουσίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία καλούν να προβεί σε πιο ουσιαστικά μέτρα.

Το ΠΣ έχει ήδη επικριθεί από μερίδα των κομμάτων και από το ΚΕΒΕ ότι στερείται μέτρων διαρθρωτικής φύσης, και στηρίζεται κυρίως σε εισοδηματικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις επιδράσεις των μέτρων φάνηκαν τις προάλλες από την πρόταση για αύξηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων μέχρι 10 σεντ το λίτρο, αλλά και από τα μέτρα που κατατέθηκαν στη βουλή για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και για μείωση του κόστους των κρατικών συντάξεων, το ΠΣ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα, πλην της μη παραχώρησης γενικών αυξήσεων, που είχε ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη βουλή το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών σε κάθε ευκαιρία τονίζει και προειδοποιεί ότι στενεύουν τα περιθώρια για την κυπριακή οικονομία η οποία χρήζει άμεσων θεραπευτικών μέτρων για έξοδο από την κρίση και συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 6% το 2010 και μείωση του μέχρι το 2013 στο 3%.

Σε αντίθετη περίπτωση όπως αναφέρεται και στο ΠΣ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 10% το 2013 και το χρέος θα ξεπεράσει το 80%, από 48,2% που ήταν το 2008.

Το στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat ρίχνουν φως στην δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος. Με βάση τα στοιχεία, μέσα σε δύο χρόνια το πλεόνασμα του 3,4% του ΑΕΠ μετατράπηκε το 2009 σε έλλειμμα 6,1%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της StockWatch, το μέγεθος της ανατροπής, που ανέρχεται σε 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας και το τρίτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις αναμένεται να παίξουν και οι κοινωνικοί εταίροι, με τους οποίους επίσης θα έχει συνάντηση ο κ. Σταυράκης.

Αγκάθι στις φιλοδοξίες του υπουργείου για μείωση του ελλείμματος αναμένεται να αποτελέσουν οι αντιδράσεις της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ.

Η εξεύρεση συναινετικών συγκλήσεων με την ΠΑΣΥΔΥ φαντάζει μέχρι στιγμής δύσκολη έως ακατόρθωτη, με το γενικό της γραμματέα, Γλαύκο Χατζηπέτρου, να διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι οι όποιες παραχωρήσεις παιρνούν από την ψήφιση των 21 μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικό της ακλόνητης στάσης των δημοσίων στα κελεύσματα της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι μόνο 5 από τους 100 κρατικούς αξιωματούχους που καλούσε ο υπουργός Οικονομικών δια επιστολής στις αρχές του μήνα να ακολουθήσουν τα αχνάρια του προέδρου Χριστόφια και των βουλευτών και να αποδεχθούν μείωση κατά 10% των απολαβών τους επί δύο χρόνια, δέχθηκαν τη μείωση του μισθού τους.

Γρήγορα επίσης διαλύθηκε και το αμυδρό φως που διαφάνηκε μετά την κατ’ ίδιαν συνάντηση του κ. Χατζηπέτρου με τον πρόεδρο Χριστόφια με τον πρώτο να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ για τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συναντήσεις του κ. Σταυράκη, δεν θα περιοριστούν στα κόμματα και τους εταίρους αλλά θα συνεχιστούν και σε επίπεδο Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών, Πρυτάνεων και Ακαδημαϊκών των Κυπριακών Πανεπιστημίων, από τους οποίους η κυβέρνηση φέρεται να ζητά εξοικονομήσεις €5 εκ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |